Intervenție chirurgicală pentru corectarea unui defect congenital al inimii, realizată în premieră, la Timișoara

Cardiotim - echipa (fb) Foto Ligia HutuO echipă de medici timișoreni a reuşit, în în premieră la Timişoara, corectarea unui defect congenital printr-o intervenție chirurgicală care se constituie alternativă la chirurgia clasică și care permite recuperarea post-operatorie foarte rapidă. 

 

Prima intervenție chirurgicală de închidere percutană a defectului septal atrial a fost efectuată recent, în Timișoara, de către o echipă de medici din cadrul Centrului Privat de Cardiologie Intervențională, Cateterism Cardiac și Electrofiziologie Cardiotim. Echipa care a efectuat intervenția a fost formată din medicii cardiologi timișoreni Milovan Slovenski și Dan Gavrilescu, în colaborare cu medicul Igor Nedelciuc, din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași.

Aceștia au oferit, luni, în cadrul unei conferințe de presă, informații despre avantajele pe care le presupune o astfel de procedură, despre costurile pe care le implică și despre riscurile pe care o eventuală netratare a acestei afecțiuni le poate genera, în timp, pacientului.

Dr. Milovan Slovenski spune că intervenția, care se efectuează deja în mai multe unități medicale de stat din România, dar care a fost efectuată în premieră la Timișoara, în cadrul Centrului Privat Cardiotim, vizează corijarea unui defect congenital ce costă în comunicarea între atriul stâng și atriul drept al inimii. Fapt care îi provoacă pacientului neajunsuri, percepute în stadii inițiale în termeni de lipsă de aer, stări de oboseală pronunțate, absența rezistenței la efort, aritmii, dar care pot genera, în timp, complicații severe, care merg până la instalarea hipertensiunii pulmonare sau  a insuficienței cardiace globale, ce determină decesul pacientului. „Acest defect, această anormalitate cu care pacientul se naște poate fi diagnosticată de timpuriu, de la câteva luni. Intervenția se poate face de la vârste fragede, dar dacă nu este vorba despre cazuri foarte grave, atunci se poate aștepta, în funcție de gravitatea bolii, până se ajunge la o dezvoltare fizică care să permită efecutarea intervenției în termeni de confort”, explică medicul cardiolog Milovan Slovenski.

Intervenția presupune injectarea de substanţă de contrast în atriul stâng, urmată de traversarea septului defect cu un cateter. Se introduce apoi un balon de dimensionare, pentru verificarea dimensiunii defectului septal, se alege dimensiunea dispozitivului de închidere, acesta se poziţionează trans-septal, se eliberează primul disc al dispozitivului la nivelul atriului stâng şi apoi se eliberează al doilea disc al dispozitivului la nivelul atriului drept, pensându-se astfel septul interatrial.

În ceea ce privește modalitățile posibile de diagnosticare a defectului septal atrial, Milovan Slovenski mai spune că aceasta este posibilă fie prin efectuarea unei ecografii transtoracice, investigație realizabilă la Cardiotim – care dispune în acest moment de un spital situat în Timișoara și de trei cabinete, dintre care unul în Timișoara, altul în Lugoj și altul în Caransebeș –, fie prin ecografie transesofagiană, care se poate realiza în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, de către prof. univ. dr. Adina Ionac.

Milovan SlovenskiProblematică este, însă, bugetarea costurilor pe care le presupune intervenția, a cărei valoare se ridică la aproximativ 5.500 de euro, din care 3.500 de euro reprezintă doar costurile generate de achiziționarea materialelor medicale necesare. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează, însă, aceste servicii. Și aceasta în pofida faptului că, spune Milovan Slovenski, „în mod normal, banii ar trebui să urmărească pacientul. Nu știu de ce nu e așa… Privatul este privit ca un fel de Cenușăreasă. Pacientul plătește tot. Ar fi util ca procedura să fie rambursată de stat, dar se pare că, cel puțin pentru moment, nu se poate”. Dr. Milovan Slovenski mai spune că, în acest moment, se întreprind demersuri în vederea identificării unor căi de colaborare cu CNAS.

În ceea ce privește avantajele pe care intervenția de închidere percutană a defectului septal atrial le prezintă, echipa de medici de la Cardiotim Timișoara spune că acestea sunt reprezentate în primul rând de durata de spitalizare extrem de redusă și de recuperarea foarte rapidă a pacienților supuși intervenției.

Premiera timișoreană, pe care Milovan Slovenski a catalogat-o a fi una tardivă, dar necesară, se constituie într-o alternativă la intervenția chirurgicală clasică, ea putând fi utilizată atât în cazul adulților, cât și în chirurgia cardiologică pediatrică.

Incidența acestei afecțiuni nu este, din fericire, una foarte mare, aceasta nefiind însă nici una neglijabilă, a mai informat medicul Milovan Slovenski, precizând că, potrivit statisticilor, unul din o mie de copii vin pe lume cu acest defect de sept atrial. „Aceasta este una dintre maladiile cardiace simple. Există, din păcate, altele mult mai complicate. Din nefericire, însă, copiii par a fi pe ultimul loc pe lista de priorități”, mai spune cardiologul Milovan Slovenski. Adăugând că, în acest moment, nu există un Program Național de Cardiologie destinat soluționării prin metode chirurgicale a afecțiunilor cardiace congenitale. În acest moment, intervenția de închidere percutană a defectului septal atrial se mai realizează, la nivel național, la Institutele de Boli Cardiovasculare din Iași și București.

Pacienților care doresc să beneficieze de servicii medicale în cadrul Centrului Cardiotim, le stau la dispoziție serviciile spitalului Cardiotim, situat pe strada Franyo Zoltan nr. 6, a cărui capacitate este de şapte saloane, dotate cu zece paturi, la care se adaugă un salon de terapie intensivă înzestrat cu aparatura medicală destinată asistării pacienților în etapa post-intervenție.

Centrul medical Cardiotim, din Timișoara, este situat pe Calea Aradului, nr. 113, numerele de telefon la care se pot obține informații sau pot fi efectuate programări fiind 0256- 220.660, respectiv 0745 – 030. 792. Informații suplimentare pot fi obținute, de asemenea, utilizând adresa de e- mail: office@cardiotim.ro.  

Print Friendly, PDF & Email