Întâlnirea şcolilor de teatru din Europa, la Timișoara

Șapte școli de teatru europene se interconectează, la jumătatea lunii noiembrie, la Timișoara.  Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara are loc în perioada 10 – 16 noiembrie și va reuni prezentări de spectacole, dezbateri, ateliere, spectacole-lectură în licee din Timișoara, conferințe și un performance comun.

 

Studenți și profesori din școli europene de teatru vor avea șansa de a se întâlni unii cu alții, pe de-o parte, într-un teritoriu al dialogului performativ, conturat de componentele evenimentului, pe de altă parte, acest spațiu a fost imaginat și clădit pentru a provoca o altă întâlnire esențială prin programul de spectacole propus: fiecare școală va exersa puterea ei de seducție în fața spectatorilor de pretutindeni, dar și din Timișoara și împrejurimile ei.

Evenimentul va reuni: cele mai bune spectacole ale acestor școli de teatru europene, ateliere conduse de artiști consacrați în Europa și în întreaga lume, conferințe ale unor personalități artistice, care au marcat în mod decisiv arta transdisciplinară – sound, video mapping 3D, spațiu,          dezbateri în cadrul cărora profesorii, studenții și invitații speciali își vor defini spațiul dialogului pentru anumite teme arzătoare, care țintesc școala viitorului și substanța artistică a acesteia, spectacole-lectură cu liceeni şi un perfomance comun, prezentat în fața publicului, în care sunt implicați studenții școlilor de teatru invitate.

La ediția din 2023 participă reprezentanţi ai Universităţii Private de Muzică și Artă a Orașului Viena, Austria, Facultăţii de Muzică și Teatru din Hanovra, Germania, Academiei de Artele Spectacolului Baden-Württemberg din Ludwigsburg, Germania, Facultăţii de Teatru a Universității Metropolitan din Manchester, Marea Britanie, Conservatoruli Regal al Scoției din Glasgow, Marea Britanie, Academiei Naționale de Artă Dramatică „Aleksander Zelwerowicz” din Varșovia, Polonia şi ai Facultăţii de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, secția Artele Spectacolului – Actorie în limba germană, Timișoara, România.

Potrivit organizatorilor, este vorba de facultăți și academii de teatru și artele spectacolului cu discursuri artistice puternice și metode de lucru diferite, care vor prezenta în Timișoara spectacolele alese în urma unei selecții efectuate de echipa curatorială a evenimentului – Alina Mazilu și Florin Vidamski. La spectacolele invitate se adaugă producția realizată, într-un spațiu neconvențional, de Specializarea Artele Spectacolului-Actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, pornind de la textul lui Peter Handke Ora la care nu știam unii de alții, în regia lui Florin Vidamski.

Totodată, pe parcursul întâlnirii de la Timișoara, studenții participanți sunt invitați să fie parte dintr-un proiect de co-creație. Este vorba de o instalație umană, un performance care va fi prezentat în ultima zi a întâlnirii teatrale, în Sala Archa din campusul Universității Politehnica Timișoara. Conceptul acestui eveniment inedit de artă performativă este semnat de Diana Katharina și Kinga Ötvös.

Pentru deschiderea Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara, invitatul special al acestui an este Yves Marc, autor, actor, regizor, pedagog, recunoscut la nivel european. El propune publicului un spectacolul-conferință pe tema „Public: Mode D’Emploi?”, creat în iunie 2023 de Compagnie Yves MARC – Théâtre du Mouvement  în colaborare cu Théâtre Victor Hugo de Bagneux, Association Ouest Rox Mirande, Pôle culturel Eauze pentru Festivalul de Mirande (Gers, Franța), cu care va participa în 2024 la Festival d’Avignon.

În cadrul secțiunii Network & Growth sunt invitate trei personalități artistice, care vor susține conferințe pe teme transdisciplinare: László Zsolt Bordos – Light Drawn Spaces. Multimedialitatea în artele performative – 3D mapping – architectural video, Adrian Damian – Body. Space. Time. Spații scenografice în artele performative, instalații multimediale și folosirea noilor tehnologii ca formă de expresie artistică, şi Dominik Strycharski – Music has no limits. Proiect solo multi-dimensional, care combină muzica contemporană cu performance și electro-ambient.

„Căutări estetice în școlile de teatru pe ruta Europa de Est – Europa de Vest”/ „Facultățile de teatru, încotro?” / „Teatrul de stat vs. teatrul independent” sunt temele celor trei dezbateri care vor fi moderate de criticul de teatru Daniela Șilindean.

De asemenea, vor fi realizate șase spectacole-lectură bazate pe texte contemporane, selecționate de reputatul teatrolog Réka Dunkler, din dramaturgia țărilor de proveniență a școlilor de teatru invitate.

Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara este parte din proiectul Sunlight Theatre. Performative Dialogues. Organizatorii evenimentului sunt Fundația Culturală Artmedia și Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara prin specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană.

Parteneri sunt Teatrul German de Stat Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Asociația Culturală 360°, Institutul Polonez București, Centru Cultural German Timișoara, Asociația Lumea Voluntarilor, Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran“ din Timișoara, Flight Festival, Linde, George – Primul banking inteligent by BCR. Paterneri media:  KulturForum Europa e.V., Deutsche Welle, TVR, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, West City Radio, Radio România Cultural, Radio Temeswar.

𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 „𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎 – 𝐶𝑎𝑝𝑖𝑡𝑎𝑙𝑎̆ 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛𝑎̆ 𝑎 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖 𝑖̂𝑛 𝑎𝑛𝑢𝑙 2023” 𝑠̦𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 European Echoes 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎 2023, 𝑑𝑒𝑟𝑢𝑙𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑒 𝑎𝑙 𝑀𝑢𝑛𝑖𝑐𝑖𝑝𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎, 𝑐𝑢 𝑠𝑢𝑚𝑒 𝑎𝑙𝑜𝑐𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑡, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖.

Print Friendly, PDF & Email