Instaurarea Administrației Românești în Banat, în fotografii expuse la Muzeul Banatului

De Ziua Națională, Muzeul Naţional al Banatului organizează expoziția Instaurarea administrației românești în Banat, care surprinde, în imagini sugestive, evenimentele derulate în spațiul bănățean în perioada cuprinsă între sfârșitul primului război mondial şi 1 decembrei 1918.

 

Expoziţia Instaurarea administrației românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin va putea fi vizitată în zilele de 1-3 decembrie, între orele 10-18, la Secția Arte Plastice a Bibliotecii Județene Timiș din cadrul Bastionului Maria Theresia.

Expoziția surprinde, în imagini sugestive, evenimentele care s-au derulat în spațiul bănățean începând cu sfârșitul primei mari conflagrații mondiale: intrarea în disoluție a structurilor militare și administrative ale monarhiei dualiste, constituirea și activitatea consiliilor și gărzilor naționale, constituirea Sfatului Poporului, prezența militară sârbă și franceză, disputa româno-sârbă pentru apartenența zonei în cadrul Conferinței de Pace de la Paris ori contribuția românilor bănățeni la organizarea și desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia.

Cea mai mare parte a expoziției, spun organizatorii, este dedicată procesului de instaurare a administrației românești în spațiul bănățean revenit României după Conferința de Pace de la Paris, fiind prezentate fotografii și documente, multe dintre ele inedite, din colecțiile muzeale și arhivistice menționate mai sus. De asemenea, expoziția oferă informații interesante despre reformele guvernului român în anii imediat următori constituirii statului național unitar: legiferarea votului universal, reforma agrară din 1921 și adoptarea Constituției din 1923.

Proiectul expozițional este realizat de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Consiliul Judeţean Timiş, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale și Serviciul Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale.

Print Friendly, PDF & Email