Instantaneele romane ale lui Sorin Scurtulescu, expuse la Timişoara

Sorin Scurtulescu Foto drumeuropean.roSorin Scurtulescu, co-fondator al grupului de pictură Noima, expune la Timişoara evocări picturale ale perioadei petrecute în Italia, reunite sub titlul „Movement of light”. „În toate acestea, lumina este vectorul ce conduce spre sacru”, spune curatorul expoziţiei.

 

Movement of light, expoziția personală a artistului contemporan Sorin Scurtulescu, prezentată la Galeria de artă contemporană Jecza, începând cu 24 iunie, reprezintă o fuziune a activității picturale și fotografice ale artistului. „Direcția artistică a pictorului român se încadrează între figurativ și abstract. Această manifestare este astfel, neparadoxal, rodul învățăturii primite de la maeștrii Constantin Flondor și Geoff Morten”, declară Frédérique Neuts Leroy, curatorul expoziţiei.

Cele mai recente opere, pictate anul acesta, reprezintă evocări picturale ale perioadei petrecute în Italia. „Sorin Scurtulescu face apel la memorie pentru a reconstitui instantanee romane umplute de plenitudine și folosește un limbaj vizual impregnat de note poetice. El integrează latura sa umană în panoramele romane de care se lasă năvălit. Aici omul pare a fi absorbit într-o lume mai vastă, mai bogată, cu o dimensiune divină. În toate acestea, lumina este vectorul ce conduce spre sacru. Acest simbol puternic al tradiției creștine invadează tot spațiul pânzei, așa cum credința iluminează creștinul. În acest mod, vedem cum și de ce picturile și fotografiile sale se îmbină cu atâta putere între ele”, mai spune curatorul expoziţiei, Frédérique Neuts Leroy. Adăugând că, în cele din urmă, deși scopul acestui artist heteroclit este de a fuziona mișcarea luminii italiene, el alege să picteze sau să fotografieze mereu în funcție de emoțiile sale: „O zi întreagă se scurge în fața lui, iar nouă ne rămâne contemplarea unui moment infinit.”

Pictura Sorin Scurtulescu Foto noima.roExpoziția și catalogul restituie lungul proces de creație și-i propun vizitatorului să se lase, la rândul lui, învăluit de lumina și frumusețea panoramelor. Evenimentul este organizat de Galeria Jecza şi Fundaţia Interart Triade, în parteneriat cu Institutul Francez.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 24 iunie – 25 septembrie. Vernisajul va avea loc vineri, 24 iunie, de la ora 18, fiind prezentat de Frédérique Neuts Leroy, curatorul expoziţiei.

Pictorul Sorin Scurtulescu este co-fondator al grupului de pictură Noima.

În prezent trăieşte şi lucrează în Timişoara şi Viena.

Parcursul său cuprinde, printre altele, doi ani de studiu în domeniul picturii în Anglia şi alţi doi, la Roma, unde a obţinut bursa postdoctorală „Vasile Pârvan”, din cadrul Accademiei di Romania.

A avut numeroase expoziţii în România şi în străinătate.

Artistul este reprezentat în România de către Galeria Jecza, iar în Austria, de către Galeria Schleifmühlgasse 12-14.

 

 

Print Friendly, PDF & Email