Instalație media care va conecta publicul din Timişoara cu cel din Linz, Austria

Foto: MNArT

Muzeul de Artă Timișoara și Centrul de Artă și Tehnologie Ars Electronica din Linz vor găzdui simultan instalația I, Human în cadrul Baroque Reloaded by MNArT, un proiect multianual ce face parte din Bidbook-ul Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Consiliul Județean Timiș.

 

În 23 iulie, de la ora 18, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara va fi prezentată publicului instalația I, Human, semnată de artista Saint Machine, prin intermediul căreia publicul din Timișoara se va putea conecta în timp real cu publicul orașului Linz. Instalația este concepută ca o sculptură modulară asemănătoare unei rețele neuronale, care detectează emoțiile și transformă empatia vizitatorilor în lumină coerentă ce influențează procesele vitale ale unei populații de microorganisme, simbolizând fragilitatea ecosistemului planetei noastre a cărui supraviețuire depinde de coeziunea umană.

Sculptura – spun organizatorii – va transforma nivelurile lor de empatie în pulsuri de lumină laser, ce conectează, în mod simbolic, cele două orașe. Lucrarea folosește coeziunea umană drept conținut și lumina laser drept mediu purtător al conținutului informațional pentru a influența condițiile de hrănire ale unei populații de euglene în cadrul experimentului de bio-fotonică desfășurat în timp real la Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser din Măgurele. Vizitatorii au astfel rol dublu, atât de subiecți umani în cadrul experimentului, cât și de observatori în timp real ai experimentului la care participă.

Proiectul Baroque Reloaded by MNArT vizează explorarea patrimoniului cultural al Banatului prin formule inovatoare de artă contemporană, situate la interferența dintre principiile formale baroce și noile genuri artistice sinestezice (instalații multimedia, intervenții site-specific, activități participative etc.) capabile să transpună colecțiile permanente, arhitectura Palatului Baroc și spațiile conexe (foaier, curtea din Piața Unirii), într-un imperiu al simțurilor și trăirilor dedicate unui privitor activ, care va interacționa și va imersa într-un show extins la scară monumentală, inserat în parcursul regiei muzeale. Privitorul va fi plasat în postura de a-și reformula tot ceea ce cunoaște despre realitate și aparență, rațiune și simțire, monumentalitate, geometrie, muzicalitate, formă și discurs, ori speculație creativă prin relația dintre fondul patrimoniului MNArT și noile tehnologii.

„Acest proiect oferă oportunitatea de a prezenta lucrări inovative de artă contemporană în contextul unor parteneriate cu muzee și rețele de artiști și curatori la nivel național și internațional, contribuind la îmbogățirea experienței muzeale printr-un eclectism al mijloacelor de expresie artistică cu rol important în promovarea colecțiilor permanente și a arhitecturii Palatului Baroc, dar și prin dezvoltarea unor strategii participative dedicate publicului. Selecția curatorială a artistei Saint Machine în debutul acestui proiect multianual este oportună prin faptul că instalațiile sale corespund interferenței dintre principiile formale baroce și noile genuri artistice sinestetice specifice relației dintre artă, știință și tehnologie, dar și prin colaborarea cu Ars Electronica din Linz, unde Muzeul Național de Artă Timișoara a mai fost prezent în 2022, în cadrul proiectului Doors – Digital Incubator for Museums”, declară Aura Bălănescu, curator al proiectului din partea Muzeului de Artă Timișoara.

Instalația va putea fi văzută la Muzeul de Artă Timișoara în perioada 18 septembrie – 30 noiembrie. Consecutiv vor fi prezentate lucrări media interactive, cum ar fi Incremental God, expusă deja în cadrul unor expoziții internaționale de prestigiu, cât și lucrări video noi, precum Emotional Sediments, Feast sau Her Voice semnate de artista Saint Machine în colaborare cu artistul 3d Sergiu Negulici și compozitorul Micleușanu Mitoș.

Implementarea proiectului Baroque Reloaded by MNART a debutat în luna mai și va continua până în luna decembrie 2023, printr-un parcurs gradat de evenimente ce vor culmina cu ateliere participative. Artiștii și publicul larg alături de echipa muzeului vor explora patrimoniul cu ajutorul unor instrumente tehnologice de ultimă generație prezente în premieră în muzeele din România, care vor facilita înțelegerea legăturii dintre știință și artă în perpectiva cercetării, conservării, restaurării și valorificării patrimoniului muzeal cu ajutorul mijloacelor contemporane.

 

Print Friendly, PDF & Email