Inspecţia Judiciară a CSM: Declaraţiile Mariei Grapini în PE, privind dosarul ICA, au afectat independenţa justiţiei

maria grapini_adevarul_roDeclaraţiile făcute de Maria Grapini în Parlamentul European, referitoare la dosarul ICA, prin care europarlamentarul a vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la existenţa „procesului politic şi cu privire la punerea în pericol a libertăţii presei”, au afectat independenţa justiţiei.

 

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a finalizat în 14 ianuarie raportul privind declaraţiile făcute de Maria Grapini cu privire la Dosarul ICA, iar concluzia instituţiei este că europarlamentarul a afectat, prin afirmaţiile sale, independenţa sistemului judiciar, au precizat surse oficiale din Inspecţia Judiciară, citate de Mediafax.

Raportul şi concluziile inspectorilor judiciari urmează să fie prezentate membrilor CSM în şedinţa de plen de joi, 15 ianuarie.

Conducerea CSM a solicitat Inspecţiei Judiciare, în 28 noiembrie 2014, să verifice dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

CSM arăta, în sesizare, că europarlamentarul Maria Grapini, în intervenţia sa din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, a declarat că doreşte „să tragă un semnal de alarmă privind suspiciunile…  cu privire la existenţa procesului politic şi cu privire la punerea în pericol a libertăţii presei…”, indicând aspecte procedurale din dosarul ICA, soluţionat de către Curtea de Apel Bucureşti.

Europarlamentarul PC Maria Grapini a făcut declaraţia în 24 noiembrie 2014, în Parlamentul European, arătând că Dan Voiculescu a fost condamnat politic, iar confiscarea extinsă, aplicată şi terţilor care nu au făcut parte din procesul privind privatizarea ICA reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii presei din România.

Doresc să atrag un semnal de alarmă privind suspiciunile solide, bazate pe fapte cu privire la existenţa procesului politic şi cu privire la punerea în pericol a libertăţii presei în ţara mea. După dezvăluirile făcute la postul de televiziune aparţinând familiei Voiculescu, probate cu înregistrări, prin care fratele Preşedintelui României a luat suma de 250.000 de euro pentru a scăpa de condamnare un cunoscut interlop, procesul fondatorului trustului de presă, aflat de şase ani pe rolul instanţelor, pentru care se primise NUP a fost repus şi judecat în cinci zile. Termene nerezonabile, de doar o zi, în timpul vacanţei judecătoreşti, fără să admită niciuna dintre cele 124 de excepţii ridicate de avocaţi, neadmiterea expertizei neutre aşa cum solicita Curtea Constituţională, a dus la condamnarea a 12 oameni, printre care cercetători de prestigiu, omul politic, fondatorul trustului de presă care a relatat ştirea primind pedeapsa maximă de 10 ani. În final s-a procedat la confiscarea extinsă aplicată terţilor care nu au făcut parte din proces şi nu s-au putut apăra, luându-se astfel măsuri de strangulare economică a postului care a făcut dezvăluirea. Iată deci cum libertatea presei este ameninţată, iar drepturile cetăţeneşti la apărare sunt încălcate”, a arătat Maria Grapini.

În dosarul privatizării ICA, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, i-a condamnat definitiv, în 8 august, pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa, a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Instanţa a stabilit prejudiul din dosarul ICA la aproximativ 60 de milioane de euro şi a dispus confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.

Print Friendly, PDF & Email