Iniţiativa Timişoara îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu desemneze premier de la PSD-ALDE

Mai multe organizaţii civice îi solicită preşedintelui României desemnarea unui alt premier decât cel propus de coaliţia PSD-ALDE, iar celorlalte partide, să discute și să colaboreze pentru identificarea unei soluții programatice și politice coerente.

 

Mai multe organizaţii civice, printre care mai multe şi din Timişoara, îi solicită președintelui Klaus Iohannis să desemneze un alt candidat pentru funcţia de premier decât propunerea coaliției PSD-ALDE, „și doar sub rezerva asumării publice de către acesta a respectării depline a principiilor democratice și ale statului de drept”.

Organizaţiile civice îşi motivează această solicitare prin faptul că noua criza morală și politică este provocată de Liviu Dragnea şi prin insistența conducerii PSD de a subordona puterea executivă și puterea judecătorească unor interese personale și de grup de natură penală, dar și prin „comportamentul de armată de ocupație al coaliției PSD-ALDE, interesată exclusiv de spolierea resurselor publice și impunitate în fața legii”.

Aceleaşi organizaţii civice le cer tuturor partidelor politice și actorilor civici să discute și să colaboreze pentru identificarea unei soluții programatice și politice coerente „la fundătura democratică și economică în care ne-a adus un an de pseudoguvernare PSD-ALDE”.

Acestea le reamintesc românilor că sâmbătă, 20 ianuarie, de ora 18, este programat un miting în Piața Universității, din București, dar şi în mai multe oraşe din țară.

Protestatarii vor solicita Guvernului, CCR și Președinției României să ceară un punct de vedere Comisiei de la Veneția în legătură cu modificările adoptate de Parlament la legile Justiției înainte de o decizie a CCR în legătură cu acestea și de o eventuală reexaminare a lor în Parlamentul României.

A doua revendicare vizează respingerea în Parlament a tuturor propunerilor actuale de modificare a legislației penale, care urmăresc slăbirea luptei anticorupție, reducerea pedepselor sau dezincriminarea unor infracțiuni.

A greși este omenește, dar a persevera în greșeală este diabolic. Credem, deci, că singura soluție responsabilă este să nu mai dăm pentru a treia oară pe mâna unei găști iresponsabile viitorul țării și al fiecăruia dintre noi. În aceeași măsură, alternativa nu se poate construi decât prin colaborare, încredere, competență, soluții clare și concrete la problemele românilor, nu prin meschinărie, certuri și mize mici. Noi vom continua acțiunea comună civică pașnică, cu respectarea valorilor democratice și constituționale. Cerem același lucru Președintelui României și tuturor actorilor politici, precum și viziune, curaj și ieșirea din pasivitate”, transmit reprezentanţii organizaţiilor civice.

Printre semnatarii acestui apel se numără Iniţoativa România, Iniţiativa Timişoara (federație formată din organizații neguvernamentale din Timișoara) şi VeDem Just – Asociația Voci pentru Democrație și Justiție.

Print Friendly, PDF & Email