Intenţia construcţiei unui incinerator de deşeuri în zona CET Sud, din Timişoara, este contestată vehement de un grup de timişoreni care locuiesc în zona Căii Şagului. Aceştia spun că investiţia ar accentua şi mai mult poluarea industrială care se resimte acut în oraş.
Un proiect controversat
În urma demersurilor aferente iniţierii investiţiei aferente incineratorului de peste 60 de milioane de euro care se doreşte a fi realizat în zona CET Sud, spre Primăria Timişoara au început să vină plângeri ale unor locuitori din zona Căii Şagului. Aceştia spun că oraşul este şi aşa sufocat de poluare industrială, iar incineratorul ar face aerul irespirabil în anumite zone ale oraşului, mai ales pe timp de vară.
„Tot auzim veşti privind iminenta construcţie a unui incinerator de deşeuri pe platforma CET Sud. Unii îi spun «fabrica de cancer». Singura parte bună ar fi generarea de energie de care ar beneficia tot oraşul, dar părţile negative sunt numeroase şi nu pot fi neglijate. În urma procesului de ardere rezultă cenuşă care trebuie depozitată undeva. Luată de vânt va polua toată zona din jur. Filtrele sunt foarte scumpe şi nu vor fi folosite tot timpul. În zonă mai există o firmă care arde cauciuc şi alte deşeuri. Mirosul este îngrozitor, de gaz metan şi intră în case chiar cu geamurile închise”, se arată într-una din aceste sesizări adresate Primăriei.
Petiţionarii mai spun că „în ţara coruptă în care trăim nu avem nicio garanţie că nu se vor arde substanţe deosebit de periculoase aduse cu camioane în toiul nopţii din te miri ce colţuri ale ţării sau mai rău Europei”. Şi că, „odată acordată autorizaţia de mediu nu se mai poate verifica nivelul de poluare. Se vor putea arde deşeuri noaptea şi se vor scoate filtrele ca să le protejeze.” Ca argument este adus în acest sens şi cazul incendiului din Clubul Colectiv, din Bucureşti, unde „a ars doar nişte burete îmbibat cu ceva substanţe volatile. Particulele rezultate în urma arderii au surprins toţi specialiştii. Medicii spuneau că nu au văzut în viaţa lor asemenea combinaţii şi asemenea efecte asupra oamenilor. S-a detectat chiar şi cianură.”
Într-o petiţie pe aceeaşi temă, postată pe portalul destinat administraţiei publice locale, domnuleprimar.ro, se menţionează: „Avem experienţe cu alţi poluatori mari din oraş care pun în pericol viaţa cetăţenilor din alte zone ale oraşului. Ţineţi cont de experienţa asta când discutaţi despre incinerator. Astfel de incineratoare există în alte oraşe din Europa. Aţi trimis reprezentanţi să vadă cum arată zonele în care sunt amplasate? Să vorbească cu oamenii din zonă? Să consulte structurile medicale dacă au apărut afecţiuni care înainte nu existau? Să vorbească cu autorităţile dacă investiţia este sau nu rentabilă? Odată acordată autorizaţia şi începută construcţia nu se va mai putea face nimic. Gândiţi-vă bine înainte să le acordaţi dreptul de a face ce vor cu sănătatea noastră.”
Primăria Timişoara a precizat până acum că a luat la cunoştinţă argumentele expuse în aceste petiţii şi că va organiza dezbateri publice înainte de demararea efectivă a obiectivului. “Mulţumim pentru că ne-aţi sesizat toate aceste aspecte. Le vom avea în vedere la luarea deciziilor”, a răspuns primarul Nicolae Robu la petiţia adresată pe portalul domnuleprimar.ro.
Gabriel Păun, preşedinte al organizaţiei ecologiste Agent Green, declară că, fără a fi specialist în domeniu, apreciază că acest gen de instalaţii industriale de ardere a deşeurilor ar trebui totuşi amplasate mult în afara zonei locuite a marilor oraşe.
Planuri mari
Autorităţile din Timişoara susţin că 15% din energia termică a oraşului va fi asigurată de viitorul incinerator, care va produce şi energie electrică. Construcţia va fi prima din România, iar tehnica după care va funcţiona este unică în Europa de sud-est. Practic, incineratorul va produce energie prin arderea deşeurilor uscate.
Energia produsă va putea fi vândută pe piaţa liberă, iar căldura va fi livrată companiei de termoficare. Iniţiatorii proiectului spun că, în aproximativ doi ani de la iniţierea investiţiei, timişorenii s-ar putea încălzi din arderea gunoaielor.
Ultimele comentarii