Începe reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin

Lucrările de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin, unul dintre obiectivele majore în contextul devenirii Timișoarei Capitală Europeană a Culturii 2023, vor începe în această toamnă, anunţă Primăria Timișoara, menţionând că a semnat contractul de execuție.

 

La Turnul de Apă Iosefin urmează să fi restaurate scările și balustradele,  vor fi realizate scări interioare noi, vor fi înlocuite tâmplăriile exterioare şi ușa de acces metalică cu una de sticlă, vor fi aplicate tehnici de curățare adaptate finisajelor existente cărămidă aparentă/beton şi vor fi realizate noi finisaje interioare. În interior va fi montat și un lift pentru accesul facil al vizitatorilor în spațiul de belvedere. Rezervorul 1 va fi păstrat integral, în interiorul acestuia urmând a fi montat un planșeu metalic (spațiu foaier), la fel, rezervorul 2, în cadrul căruia vor fi realizate goluri pentru lumină (sală pentru activități culturale).

Valoarea lucrărilor se ridică la peste 6,3 milioane de lei, la care se adaugă TVA, durata de execuție fiind de 15 luni. Licitaţia a fost câştigată de asocierea Alca European Foundss SRL (lider de asociere) și Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata (asociat).

„Proiectul face parte dintr-o strategie mai amplă de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziția comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur că acest șantier va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei, în 2023, iar Turnul de Apă va deveni una din stațiile culturale esențiale în cadrul acestui proiect atât de important pentru Timișoara”, declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În interiorul Turnului de Apă din Iosefin vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere.

După reabilitare, turnul va fi preluat de Asociația Prin Banat, care a plănuit 120 de programe cu scop educativ și de informare pentru reanimarea cartierului Iosefin.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului Ro-Cultura şi este implementat de către Primăria Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024. Valoarea totală a proiectului este de apropae 11 milioane de lei, din care peste 7,3 sunt fonduri nerambursabile, aproape 1,3 milioane de ,lei provin de la bugetul de stat și peste 2,1 milioane de lei – de la Primăria Timișoara. Durata totală a proiectului este de 41 de luni, cu termen limită stabilit la 29 februarie 2024.

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al turnului din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.

Print Friendly, PDF & Email