Începe reabilitarea Parcului Central „Schonbrunn”

Asociaţia Peisagiştilor dezaprobă în continuare modalitatea alegerii soluţiei de reabilitare

 În perioada imediat următoare va începe reabilitarea Parcului Central, după modelul unei grădini vieneze de tip „Schonbrunn”. Filiala locală a Asociaţiei Peisagiştilor nu consideră că „împrumutarea” unor modele exterioare este o idee bună.

 

Grădina vieneză din centrul Timişoarei

În curând va începe operaţiunea de reabilitare a Parcului Central „Anton Scudier”, din Timişoara, contractul de execuţie fiind deja semnat.

„Parcul va intra într-o reabilitare completă prin realizarea tuturor lucrărilor de infrastructură, de la partea de alei şi pavaj până la iluminatul public, sau sistemele de aspersaţie, dar şi amenajări peisagistice extrem de interesante, date ca idee tot de timişoreni după ce în urmă cu aproximativ doi ani făceam o consultare publică asupra felului în care timişorenii îşi doresc să arate acest parc. Nu vor exista tăieri de arbori, pentru că vorbim de arbori cu o valoare extrem de mare, arbori bătrâni şi cu o coarnă foarte bogată, ca atare toate amenajările vor fi la nivelul solului, la nivelul arbuştilor, la nivelul plantării de noi arbori în parc”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

Noul concept de remodelare se doreşte a fi unul care imită stilul vienez al grădinilor Palatului Schonbrunn.

Municipalitatea este dispusă să aloce pentru această investiţie suma de 11,7 milioane de lei, adică peste trei milioane de euro. Direcţia de Mediu a Primăriei susţine că aspectul parcului trebuie schimbat, menţionând că amenajarea actuală este mai degrabă una parţial geometrică, stilul geometric este prezent doar pe cele două alei principale, restul parcului are un caracter peisager, pe alocuri de masiv închis forestier.

Conform noului proiect, vor fi degajate peluzele şi vor fi înfiinţate pete de vegetaţie de mică înălţime. În plus, se mai are în vedere ca aerisirea spaţială sub coronamentul arborilor să se facă prin tăieri de egalare. De asemenea, vor fi create un foişor de muzică, gradene verzi şi un labirint.

 

Majoritatea a optat pentru modelul „Schonbrunn”

La sfârşitul anului 2013, Primăria invita timişorenii să se implice în reamenajarea Parcului Central, având posibilitatea să opteze între stilurile de amenajare printr-un sondaj pe site-ul Municipalităţii. Variantele erau o amenajare în stilul unei grădini vieneze, având ca sursă de inspiraţie grădinile Palatului Schonbrunn, şi una inspirată de modelul de amenajare englez, după exemplul grădinilor Palatului Buckingham.

În cadrul sondajului şi-au exprimat punctul de vedere aproape 2.000 de timişoreni, dintre care 1.100 s-au declarat în favoarea unei amenajări peisagistice de tip grădină vieneză.

 

Asociaţia Peisagiştilor: „De ce să se vină cu modele gen Schonbrunn sau Versailles ,când există un model Timişoara?”

Asociaţia Peisagiştilor şi Ordinul Arhitecţilor acuza atunci lipsa de transparenţă, afirmând că proiecte definitorii pentru dezvoltarea şi aspectul viitor al oraşului sunt ţinute la secret sau că fac obiectul unei consultări publice formale.

Punctul de vedere pe această temă nu s-a schimbat. „Nu suntem în continuare de acord cu ideea propusă. De ce să se vină cu modele gen Schonbrunn sau Versailles ,când există un model Timişoara? Mai ales că Parcul Civic are un specific al său. I-am mai spus şi domnului primar Nicolae Robu că trebuie să se profite de faptul că Timişoara este un centru universitar mare şi ar fi fost mai bine să se adune la aceeaşi masă specialişti din mediul universitar, şi să se vină cu o soluţie interesantă. Un sondaj pe Facebook cu două variante alese deja nu mi se pare că reprezintă o formă de dezbatere reală”, ne-a declarat Alexandru Ciobotă, membru fondator al Asociaţiei Peisagiştilor din România.

Print Friendly, PDF & Email