Începe Oktoberfest-ul timişorean

Oktoberfest Foto Oktoberfest RomaniaPentru al doilea an consecutiv Oktoberfest va fi prezent la Timișoara. Festivalul începe mâine cu o paradă a carelor cu bere, care pornesc, cu cai lipiţani, din centrul Timişoarei.

 

Boieri dumneavoastră, cinstite jupâniţe, bănăţeni care sunteţi voi, timişoreni şi mari beutori de bere! Pentru al doilea an consecutiv Oktoberfest va fi prezent la Timișoara. Că tare ne-a plăcut cum v-ați distrat anul trecut. Și dacă anul acesta la fel vă veți bucura și la fel de bine, e limpede ca berea filtrată că tot Banatu-i fruncea!”, acesta e mesajul de întâmpinare adresat de organizatorii Oktoberfest Timişoara.

Care, puşi pe şotii, distracţie şi voie bună, anunţă că la această ediție a festivalului, care va avea loc în perioada 24 septembrie – 5 octombrie, publicul va avea parte de spuma surprizelor: „Să vă bucuraţi aşadar alături de noi, de Unchiul Hans şi de spiritul rece şi spumos al lui Oktoberfest alături de Timișoreana, berea voastră de suflet. Că nu ştim dacă ştiţi, dar fabrica dumneavostră de bere a fost construită în 1718 de prinţul Eugeniu de Savoya (cel care a eliberat cetatea Timişoarei de sub ocupaţie turcească) pentru a suplini lipsa apei potabile şi a aproviziona armata austriacă! No, amu ştiţi… Precum la Brașov, așa și în Timișoara!”

Ce a fost la Braşov? Organizaorii spun că a fost distracţie pe cinste. Că s-au băut hectolitri de bere, iar cârnații puși cap la cap le-au dat cu virgulă, „dar sigur au ajuns de la Poarta Schei la Iulius Mall. Parol! Precum în Brașov, așa va fi și la Timișoara. Garantat!”

O noutate a acestei ediţii a Oktoberfest-ului timişorean va fi cârnatul XXL, picant sau cu cașcaval. „Bărbăție și savoare. Un mariaj degustativ de excepție. Este pus într-o baghetă proaspătă și crocantă, asezonat cu ketchup, muștar și un sos bavarez de special”, dă asigurări Anemona Hermeneanu, din partea organizatorilor.

Nu putea lipsi din peisaj parada carelor cu bere. „Și anul acesta carele cu bere vor scârțâi de plăcere. Plăcerea delicioasei încărcături, nu vă gândiți la alte alea, chiar dacă Oktoberfest este cu 18+ pe afiș! Butoaiele cu bere proaspătă de la Timișoreana vor fi încărcate alegoric în căruțe, iar mândri lipițani vor opinti din greu pentru a stinge setea voastră, sub oblăduirea noastră!”, mai spune Anemona Hermeneanu.

Această paradă de excepție va avea loc joi, 24 septembrie, de la ora 17, pe traseul Piaţa Operei – str. Mărășești – str. Gheorghe Dima – Piaţa Mărăşti – Calea Alexandru Ioan Cuza – Piaţa Consiliul Europei şi va avea ca punct de destinaţie parcarea Iulius Mall, acolo unde se şi desfăşoară întreg Oktoberfest-ul timişorean. Antemergător fără girofar, dar cu trombon, va fi fanfara Timișoara Big Band.

Peter Hochmut si Anemona Hermeneanu organizator Foto Costi DumaCuvântul magic al Oktoberfest, în cheie de doză de bere, va fi distracţie, promit organizatorii: „Vor pune umărul, charisma, vocea, chitara și laptopul formațiile emblematice distracției bavareze: Fanfara Jagermeister, Melody 4 U, Rocky 5, Klaudia und die Burzenland Party Band, pălitul de bere DJ Edelweiss și mulți alții pe dacă nu îi vedeți veți fi bântuiți de regrete eterne și coșmaruri cu halbe de bere trezită”.

Cortul Oktoberfest amplasat în parcarea Iulius Mall este cel mai mare cort de evenimente din România. Adus de la mama lui de acasă, dau asigurări organizatorii, fiind decorat în culorile steagului landului Bavaria: alb şi albastru. Dar, avertizează aceştia, în cort decojitul şi scuipatul seminţelor este strict interzis, fiind acceptate doar alunele. Pentru că „berea fără alune, e ca ţuica fără prune.”

Organizatorii Oktoberfest-ului spun că au reuşit să-l convingă şi pe Unchiul Hans să vină şi la Timişoara. Mascota sa de 2,5 metri înălţime va defila peste tot prin Iulius Mall şi, evident, va fi prezentă, seară de seară, în cortul Oktoberfest.

Nu vor lipsi concursurile, cu sute de premii. Nici cele de miss și rege.   „Încoronată pentru atitudinea cea mai spumoasă și zâmbetele colorate  oferite publicului, Miss Oktoberfest va deveni ambasadoarea acestui concept de bună dispozitie și va primi de la Timisoreana o camera de filmat pentru a da sfoară în ţară şi pentru a arăta prietenilor aventurile şi obiceiurile bavareze puse la cale de unchiul Hans. Iar dacă, cumva, i se va usca gâtlejul de la atâtea vorbe de laudă, i-am pregătit și un bax de doze de bere de la Timișoreana”, mai spune Anemona Hermeneanu.

Adpugând că va fi şi un premiul Miss Heidi. Pentru că Heidi, mândrețea de fată cu cele mai faimoase codițe din lume, a plecat în munții Germaniei să-și potolească sufletul care tânjește după Peter: „Ca să o convingem să ne bucure retina cu prezența ei la Oktoberfest Brașov, ne -am pus pe strâns lada cu zestre pentru șederea din munți: geacă, cort, termos, paturi și ce s-o mai strânge până  la finala concursului de miss.”

Şi va mai fi şi un premiul Miss Popularitate. Care îi va fi acordat celei mai năstrușnice fete din concurs, cea care nu are nicio problemă să pună punctul pe i. Adică, „singura care l-a înfrânt pe unchiul Hans la proba de halbere viteză și, cu siguranță, preferata publicului. Şi, pentru că știe să se distreze bavarește, pleacă acasă cu câtă bere poate să care gașca ei de prieteni care au venit să o susțină la Oktoberfest Timișoara”.

La Miss se fac înscrieri pe pag oficială de facebook https://www.facebook.com/OktoberfestBrasov?ref=hl sau la numărul de telefon 0785-294.766.

Sigur, din peisaj nu poate lipsi Regele Oktoberfest, care va fi încoronat cu un dozator. „Și anul acesta pe Bega va domni un rege. Unul brav și destoinic care îl va umili pe Unchiul Hans la proba de băut halbă după halbă. Va fi răsplătit cu un dozator de bere de la Timișoreana care va fi montat la el acasă. Timp de o lună va avea mereu bere proaspătă și rece. Așa că dacă vreți să vă împartă dreptatea e bine să vă grăbiți pâna ajunge berea la el  și el la bere”, spune Anemona Hermeneanu. 

Festivalul Oktoberfest România este un eveniment organizat în parteneriat cu Clubul Economic German Banat şi cu susţinerea Primăriei Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email