Începe Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara

Foto: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timișoara/Facebook

Teatrul Dramatic din Novosibirsk va deschide a douăsprezecea ediție a Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, în cadrul căruia vor mai fi prezentate spectacole din România, Franța, Belgia, Ungaria, Slovenia şi Germania.

 

Organizatorii Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara spun că în toate spectacolele va fi vorba despre eroism și antieroism, modele și deconstruirea tiparelor legate de salvatori și eroi.

Festivalul, ajuns la cea de a 12-a ediţie, va debuta cu spectacolul Sociopath/Hamlet, susţinut de actori ai Teatrului Dramatic din Novosibirsk, o producție regizată de Andrei Prikotenko. Acesta spune despre personajul Hamlet reinterpretat la Novosibirsk: “«A fi sau a nu fi» nu mai sună relevant astăzi. Oamenii doresc să spună altceva pe acest subiect. De ce un sociopat? Astăzi e tipul cel mai comun. Iar el și-a ales poziția: a rămas interesant numai pentru sine, în interiorul propriei lumi și complet insensibil la lumea din jurul său”.

Sociopath/Hamlet va fi urmat de spectacole susţinute de actori din Franța, Belgia, Ungaria, Slovenia, Germania și România, precum și producțiile teatrului-gazdă, Lacul lebedelor revăzut și Henric al IV-lea.

Grație colaborării cu Sezonul România-Franța 2019, miercuri, 22 mai, va fi prezentat un spectacol de dans contemporan al trupei Cie Malka, Têtes d’Affiche. Joi, 23 mai, duo-ul belgiano-olandez Enkidu Khaled și Chris Keulemans prezintă Bagdad, un spectacol de teatru documentar care sondează consecințele războiului. În aceeași zi și vineri, 24 mai, va avea loc Erou 2.0 Spectacolul spectacolelor, creat de Uroš Kaurin și Vito Weis, doi dintre cei mai buni actori tineri din Slovenia. Programul de vineri include și o montare nouă a unui text classic, Macbeth, de William Shakespeare, jucat de actorii Teatrului „Jászai Mari” din Tatabánya. Ziua de sâmbătă, 25 mai, aduce unul dintre cele mai solicitate spectacole actuale din România, Medea’s Boys, în regia lui Andrei Măjeri, precum și o producție recentă din Germania, Antigona, în regia lui Kristóf Szabó. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timişoara, va prezenta premiere sale din 2019. Astel, marți, 21 mai, de la 17, va fi pus în scenă  Lacul lebedelor revăzut, în regia lui Kokan Mladenovic, iar duminică, 26 mai, de la ora 16, Henric al IV-lea, a cărui direcție de scenă este semnată de Victor Ioan Frunză.

După spectacole publicul și invitații vor putea participa la discuții cu artiștii. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, în funcție de limba vorbită pe scenă.

TESZT este organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara în perioada 20-26 mai, fiind finanțat de Primăria Municipiului Timișoara. Cu sprijinul următoarelor instituții: Consiliul Județean Timiș, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, UNITER.

Bilete au fost puse în vânzare la teatru, prețul fiind de 40 lei, sau 30 lei cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, abonați și posesori card Cultura Plus. Spectatorii pot achiziționa și abonamentul TESZT5 pentru acces la cinci spectacole la alegere, la prețul de 150 lei, sau 75 lei cu reducere.

Print Friendly, PDF & Email