Începe etapa a doua a vaccinării anti-covid

Foto: Ministerul Sănătăţii

Din 15 ianuarie, persoanele din etapa a 2-a care au dreptul să se vaccineze împotriva covid-19 se pot programa pentru imunizare, anunţă Prefectura Timiş.

 

Programarea se poate face online, prin medicul de familie, telefonic la call center-ul 021-414.44.25 sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale.

Pentru programarea online, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a operationalizat platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva covid-19, la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro unde se accesează meniul Programează-te.

Vaccinarea începe de vineri, 15 ianuarie, în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe siteul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători.

Pentru persoanele cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă o persoană nu are medic de familie, poate face programarea prin call center sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator.

Persoanele care vor fi vaccinate în a doua etapă sunt:

  • persoanele din centrele sociale;
  • adulţii care au peste 65 de ani;
  • pacienţii cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA;
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice. În această categorie intră personalul din domeniul Apărării, Ordine Publică, Siguranță Națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase.
  • Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua intră și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.

 

Print Friendly, PDF & Email