Erendira&bună-sa/remix, spectacol al regizorului Kocsárdi Levente, va deschide Nocturnaliile în Curtea Franciscană, prima ediție a stagiunii teatrale independente, open-air, în Timișoara.
Realizat de Asociația Culturală Arte-Factum și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, evenimentul Nocturnalii în Curtea Franciscană se desfășoară în perioada iulie-septembrie, în curtea instituției din strada Emanoil Ungureanu nr. 1, una dintre cele mai frumoase curți interioare ale Cetății. Nocturnaliile vor include spectacole independente de teatru, pe texte de Gabrie Garcia Marquez, Feodor Mihailovici Dostoievski, Thomas Mann, Salvador Dali, regizate de Levente Kocsárdi, toate producții Arte-Factum, dar și spectacole invitate, un maraton de monodrame, expoziții de etnosculptură și instalații teatrale, reunite sub numele Nocturnalii critice. Programul este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, iar parteneri sunt Centrul de Cultură și Artă al Județului, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
„Deșertificarea Timișoarei teatrale în sezonul estival este un fenomen constant, care pauperizează drastic viața culturală a regiunii. Practic, în fiecare vară, odată cu închiderea stagiunii instituțiilor de spectacol, oferta teatrală profesionistă, de calitate, în Timișoara și în județul Timiș devine uneori tangentă la zero. Publicul local și turiștii pasionați de teatru vor avea în «Nocturnaliile la Curtea Franciscană» o ofertă constantă și interesantă. Considerăm acest proiect nu doar o excelentă oportunitate culturală pentru comunitate și pentru artiști, ci o necesitate și o prioritate, din perspectiva apropiată a derulării programului major Timișoara Capitala Culturală Europeană”, spun organizatorii.
Nocturnaliile se vor deschide sâmbătă, 13 iulie, la ora 21,30, cu un spectcaol al Asociației Culturale Arte-Factum, regizat de Kocsárdi Levente, spectacol inspirat de câteva dintre cele mai seducătoare povești ale scriitorului Gabriel García Márquez.
„În urma castingului deschis, spectacolul reunește tineri actori din Timișoara, Cluj Napoca, Arad și din Republica Moldova, cu care am dezvoltat un laborator de introspecție teatrală, pentru a aprofunda temele de reflecție pe care le propunem”, spune regizorul Levente Kocsárdi. Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe, scrierile lui Márquez care i-au inspirat, sunt pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să analizeze linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate.
„Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și «trăirism», cât de pregătiți sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității”, adaugă Levente Kocsárdi.
Acesta mai spune că în acest spectacol seîncearcă să se vorbească asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz: „Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri.”
Interpreți ai spectacolului sunt actorii Patricia Gavril, Oana Ilincăi, Marin Lupanciuc, Dragoș Lupău, Claudiu Surmei, Andrei Patcău, Alin Radu. Echipa de creație îi reunește pe Kocsárdi Levente (regie, sound design, mișcare scenică), M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie), Bujor Popa (photos, live video). Spectacolul se desfășoară în limba română . Rezervări se pot face la numărul de telefon 0752-111. 807.
Ultimele comentarii