Încep lucrările de reabilitare la Clinica de Balneologie Timişoara

Foto: Primăria Timişoara

Primăria Timişoara anunţă că a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru extinderea, reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Balneologie Timișoara.

 

Proiectul de reabilitare vizează Corpul B, cu o suprafaţă de peste 1500 mă, construit în anii 1960 şi destinat activităților de ambulatoriu. În prezent, Clinica de Balneologie funcționează la o capacitate redusă, iar bazinul cu apă termală nu a mai fost folosit din anul 2008.

Lucrările vizează demolarea parțială a zonelor cu cabinetele de electroterapie și secția de hidroterapie pentru a face loc unei noi structuri care să respecte normele necesare instituțiilor spitalicești, reabilitarea zonelor care cuprind bazinul mare, vestiarele, grupurile sanitare și legătura cu corpul A, supraetajarea cu un nivel a zonelor cu noi cabinete de consultație, legătura cu corpul A, prin lift exterior, extinderea cu două etaje pe locul ambulatoriului, care se face pentru cabinetele medicilor, cabinete de consultație, săli de tratament, vestiare, grupuri sanitare, având la parter sectorul de hidroterapie recreat și la celelalte niveluri noi funcțiuni spitalicești. Corpul de clădire își va păstra rolul actual de ambulatoriu și se va realiza o intrare principală din exterior, care va permite accesul direct în ambulatoriu al persoanelor cu dizabilități și, de asemenea, accesul cu targa. Vor fi realizate finisaje moderne, vor fi schimbate instalațiile interioare și rețelele de utilități și vor fi achiziționate dotări medicale și mobilier.

Contractul de finanțare a fost semnat în 10 septembrie 2019, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. În noiembrie 2020 a fost lansată licitația pentru desemnarea constructorului, care a fost câștigată în luna mai 2021, după analizarea contestației depuse de unul dintre participanți, de SC Alex-Dia Construct SRL, cu o valoare de aproape 13 milioane de lei fără TVA, durata de execuție a lucrărilor fiind de 21 de luni.

Primăria Timișoara anunţă că pregătește, concomitent, documentațiile necesare și pentru reabilitarea corpului A de clădire, astfel încât în următorii ani să avem o clinică complet modernizată.

Acest proiect este așteptat de peste 12 ani de mii de pacienți din vestul țării. Azi începem lucrările pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din Timișoara, însă investițiile pe care le facem în sănătate sunt constante și vor continua în același ritm accelerat și în anii care urmează. Timișoara este un centru medical de referință în vestul țării, iar cele 125 de milioane de lei pe care le investim în acest an în domeniul sănătății sunt vitale pentru ca orașul să rămână unul de top în acest domeniu”,  declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Directorul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Daniel Malița, spune că Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara este singurul din zona de vest a ţării care are în structura sa un serviciu Ambulatoriu de Specialitate Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie cu o vastă bază de tratament, de cercetare şi educaţie în acest domeniu, iar Ambulatoriul Clinicii este unicul centru metodologic de profil din regiune.

„Modernizarea, extinderea și dotarea corespunzătoare a Ambulatoriului este necesară, întrucât va permite îmbogăţirea ofertei terapeutice de recuperare pentru pacienţii cu deficienţe musculare, hipotrofii şi mobilităţii articulare limitate, reintegrarea mai rapidă a pacienţilor în câmpul muncii şi creşterea calităţii vieţii acestora. Totodată, aceasta ar face posibilă mărirea capacităţii operaţionale a ambulatoriului la 500-600 de pacienţi/lună”, mai spune Daniel Maliţa.

Acesta menţionează că, în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara a fost demarată, în anul 2016, o procedură pentru efectuarea unui studiu geologic pentru a clarifica viabilitatea surselor actuale de apă termominerală și oportunitatea efectuării unor noi foraje, pentru o nouă aducţiune necesară actualului bazin mare.

„Proiectul de reabilitare este absolut necesar, corpurile de clădire necesitând lucrări ample de reabilitare. (…) Această dotare cu aparatură performantă prevăzută în proiect ne va oferi posibilitatea de a deveni un centru de referință național în Medicina Fizică și de Reabilitare, oferind medicilor rezidenți și studenților posibilitatea unei înalte calificări, totul în beneficiul pacienților”, declară conf. univ. dr. Răzvan Gabriel Dragoi, şeful Secției Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din cadrul Spitalului Municipal Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email