Încep înscrierile pentru Concursul Național de Dramaturgie 2021

Sursă foto: Teatrul Naţional Timişoara

Teatrul Național Timișoara anunță o nouă ediție a Concursului Național de Dramaturgie. Înscrierile încep în 22 martie.

 

Tema Concursului Național de Dramaturgie 2021 este Solidaritate. Juriul este format din prof. univ. dr. Nicolae Mandea (președintele juriului), criticul de teatru Călin Ciobotari şi Codruța Popov, consultant artistic, anunţă reprezentanţii Teatrului Naţional Timişoara, organizatorul evenimentului.

Propunerile se trimit în plic, pe adresa Teatrului Naţional din Timişoara, str. Mărăşeşti nr. 2, 300086 Timişoara, România, fără a se menţiona numele expeditorului. Plicul va conține textul dramatic (cu diacritice), în format print sau digital (stick sau dvd), un alt plic, de dimensiuni mai mici, sigilat, pe care este notat titlul textului propus. În interiorul acestuia se vor afla numele și datele de contact ale autorului.

Criteriile de evaluare sunt originalitatea subiectului, coerența situațiilor scenice şi adresabilitatea textului. Premiul este în valoare de 2.000 de lei – drepturi de autor pentru crearea și reprezentarea pe scenă sau on-line a unui spectacol pe textul câștigător.

Concursul se adresează dramaturgilor de limbă română, debutanți sau consacrați, din România sau din diaspora. Textele făcute publice anterior începerii concursului (montate, publicate, înregistrate audio etc.) și înscrise în concurs ca proiecte vor fi respinse, inclusiv propunerile înscrise în concurs sub pseudonim. Înscrierile care conțin coordonatele autorilor altfel decât este prevăzut în condițiile de regulament, vor fi descalificate.

Concursul se va desfăşura în şapte etape:

Etapa I (22 martie – 20 mai) are loc transmiterea textelor dramatice;

Etapa a II-a (21 mai – 29 iunie) – selecția textelor, juriul urmând să analizeze individual textele transmise și să selecteze în întâlnire comună cele patru texte finaliste;

Etapa a III-a (30 iunie) – anunțarea textelor finaliste;

Etapa a IV-a (în cadrul FEST-FDR 2021) – ateliere de dramaturgie: textele selecționate sunt adaptate ca scenarii de spectacol de patru echipe formate, fiecare, din autor, actori și regizor;

Etapa a V-a (în cadrul FEST-FDR 2021) – spectacole-lectură: cele patru piese, în forma finală, sunt prezentate în spectacole-lectură;

Etapa a VI-a (în cadrul FEST-FDR 2021) – desemnarea textului câștigător: în urma vizionării celor patru spectacole-lectură, juriul desemnează textul câștigător;

Etapa a VII-a (octombrie – noiembrie) – finalizarea concursului: montarea piesei câștigătoare la Teatrul Național din Timișoara; publicarea în volum a celor patru texte finaliste, în forma adaptată pentru scenă, rezultată din lucrul în cadrul atelierelor de dramaturgie.

Concursul Național de Dramaturgie este o competiție inițiată de Ministerul Culturii în anul 2004. Din 2005, este oragnizat de Teatrul Național din Timişoara, în siajul preocupării sale pentru evoluția spectacolului pe text de teatru românesc, obiectiv urmărit cu prioritate în edițiile succesive ale celui mai important festival din România dedicat dramaturgiei naționale în expresiile sale scenice.

 

Print Friendly, PDF & Email