Încălzirea globală a dus la revenirea unor boli dispărute de 40 de ani

The last Polar BearÎncălzirea globală a făcut ca boli dispărute de peste 30 – 40 de ani să revină în Europa, iar boli întâlnite numai la tropice să apară şi în bazinul mediteranean.

 

Un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Victor Olsavszky – prezent la simpozionul „Infecţiile transmise prin vectori în contextul globalizării şi al schimbărilor climatice”, organizat la Bucureşti, zilele trecute, de Societatea Română de Microbiologie şi Institutul Cantacuzino, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale –, a declarat că în regiunea europeană există trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import. Unele sunt cauzate de ţânţari: febra Dengue, Chikungunya, malaria şi febra West Nile. Altele, cauzate de muştele flebotome, de tăuni, de căpuşe. „Impactul este unul important pentru că observăm o creştere a acestor cazuri în ultimii ani, iar aceasta se datorează încălzirii globale, schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, regăsim o serie de vectori cu care nu ne-am întâlnit în ultimii ani. În România au apărut ţânţari care nu existau. În Italia, Chikungunya a fost descoperită după ce dispăruse de mai bine de 30 – 40 de ani. A reapărut acestă boală. Acesta a fost un prim semnal că aceşti vectori migrează datorită schimbărilor climatice, încălzirii globale. Ceea ce întâlneam numai la tropice începem să întâlnim şi în bazinul mediteranean şi ceva mai sus spre paralela 45”, a declarat, citat de Mediafax, reprezentantul OMS. El a mai spus că, în România, spre exemplu, malaria era endemică, dar nu mai există, în schimb pe aceeaşi latitudine mai găsim acesată boală în Asia Centrală.

Potrivit specialiştilor, România nu se află într-o zonă geografică în care incidenţa bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar, cu toate acestea, modificările climatice din ultimii ani, transporturile şi turismul internaţional favorizează apariţia acestor afecţiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au început să fie identificate şi în România.

Malaria, febra Dengue şi febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă probleme medicale precum infecţia cu virusul West Nile, febra Chikungunya şi boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România”, a declarat şi Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, adăugând că bolile transmise prin vectori constituie o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezentând aproximativ 17% din patologia infecţioasă.

La nivel mondial sunt peste un miliard de cazuri de malarie, febră Dengue, boală Lyme sau febră galbenă, boli transmise de ţânţari, muşte, căpuşe şi alţi vectori, potrivit OMS. În ciuda faptului că majoritatea acestor boli pot fi prevenite şi tratate cu succes, anual ele sunt răspunzătoare de mai mult de un milion de decese. De asemenea, datele OMS la nivel global arată că peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, în timp ce boala Chagas, leishmanioza şi schistosomiaza afectează câteva milioane de oameni.

Print Friendly, PDF & Email