Încă zece fântâni publice, în proiect la Timişoara

Fantana publica TimisoaraPrimăria Timişoara şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona lucrările de foraj şi amenajare pentru construcţia a încă zece fântâni publice. Primăria dă asigurări în privința calității apei, după ce, în urmă cu o lună, mai multe fântâni publice au fost închise din cauză că apa nu mai avea caracteristicile necesare consumului în siguranţă.

 

Peste 100 de fântâni în Timişoara

Conform anunţului de achiziţii de servicii de foraj şi amenajare postat recent pe site-ul Primăriei Timişoara, Municipalitatea doreşte să construiască alte zece fântâni publice, ceea ce înseamnă că în Timişoara vor exista din iarnă 106 fântâni publice. Valoarea estimativă a lucrărilor la este de 24.000 de lei..

Primăria Timişoara dă asigurări în privința calității apei. Asta, după ce, în urmă cu o lună, a dispus închiderea a zece fântâni, unde s-a constatat că parametrii de calitate ai apei nu mai corespundeau cerinţelor impuse pentru consumul public. „Am constatat că la un număr de fântâni apa, din nou, nu are calitatea cerută. Dispunem măsurile de rigoare, închidere până la curăţare, până când noile măsurători vor arăta că s-a ajuns la parametrii bacteriologici aprobaţi prin lege”, declara atunci primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Apa analizată de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică avea fie probleme de natură chimică, fie de natură bacteriologică, în unele fântâni fiind depistată bacteria „e.coli”, care poate cauza boli gastro-intestinale destul de grave.

Parametri bacteriologici necorespunzători au fost găsiţi la fântânile de pe strada Petofi – Parcul Petofi, bulevardul Sudului, strada Aştrilor, bulevardul Dragalina, zona Favorit, străzile Munteniei, Bucovina, Ion Ionescu de la Brad, Foişor şi Ştefan Octavian Iosif. La alte 12 fântâni au fost depistate creşteri semnificative ale concentraţiilor de mangan şi fier, şi anume, la cele din zonele Rusu Şirianu, Podgoriei, Parcul Petofi, Chişodei, Musicescu, Sudului, Macilor, Tacit, Leandrului, Foişor, Mistral şi Parcul Botanic.

Redeschidere şi asigurări

Municipalitatea a anunţat, zilele trecute, că fântânile care au fost închise în urmă cu o lună au fost curăţate, iar apa a redevenit potabilă, motiv pentru care au fost redeschise. Am primit de Direcţia de Sănătate Publică confirmarea că, după reluarea verificărilor, rezultatele se încadrează în valorile de potabilitate. Apa poate fi consumată raportat la parametri analizaţi, atât la cei de natură microbiologică cât şi la cei de natură fizico-chimică”, anunţă Nicolae Robu.

Viorica Dumitru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, spune că această instituţie realizează analize ale calităţii apei la fântânile publice forate din Timişoara o dată pe trimestru.

Rămâne de văzut, în acest context, dacă vor mai apărea sesizări legate de calitate apei, de natură să indice că ar fi nevoie de o analiză a calităţii apei la intervale de timp mai scurte. Măsurătorile care se vor face din nou în septembrie vor confirma dacă depăşirile de parametri chimici şi bacteriologici au fost doar un incident izolat.

Print Friendly, PDF & Email