“În umbra marelui U.R.S.S.”, unul din hit-urile formației Phoenix, susţine educația

Phoenix“În umbra marelui U.R.S.S.”, compoziție aparținând lui Nicolae Covaci, va face parte pe viitor din repertoriul formației Phoenix ca imn al A.N.O.S.R. și al campaniei naţionale “6 pentru educație”, desfășurată la nivel național.

Piesa este reînregistrată într-o variantă care va include un cor al studenților și va fi relansată în această formă împreună cu un videoclip ce va fi utilizat în demersurile mediatice de promovare a campaniei “6 pentru educație”, susținută încă de la debut de membrii formației Phoenix. Anunţul a fopst făcut azi de Asociația Phoenix Timișoara şi Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

“«În umbra marelui U.R.S.S.» este o compoziție născută din trăirile mele, din dezamăgirile cu care m-am confruntat când m-am întors în țară și am observat că nu s-a schimbat nimic din ce doream sau speram să se schimbe. Este o piesă cenzurată, într-o anumită măsură – există un singur post de radio în România care o difuzează la nivel național – dar a ajuns una dintre cele mai apreciate și mai solicitate din repertoriul formației, iar publicul o cere insistent la fiecare concert. Am văzut o filmare de la protestele studenților din vară, din Timișoara, când au împânzit Piața Unirii și au cântat vers cu vers toată melodia, în timp ce ieșeau în stradă și își cereau drepturile care li se cuvin. Nu pot explica ce am simțit atunci… Pentru mine a însemnat o confirmare, a fost unul din momentele acelea în care îți dai seama că tot ce ai făcut, tot ce ai sacrificat, nu a fost degeaba”, spune Nicu Covaci. Acesta declară că a hotărât să le-o offre în dar studenţilor, să o folosească în orice mod le poate fi de ajutor. “Ei luptă de fapt pentru un lucru foarte important pentru noi toți și, dacă rezonează și se regăsesc în mesajul pe care «În umbra marelui U.R.S.S.» îl transmite, nu pot decât să mă bucur ”, mai spune spune Nicu Covaci.

În umbra marelui U.R.S.S. este un simbol al Mişcării Studenţeşti din România, după cum declară reprezentanţii A.N.O.S.R. „Nu există eveniment A.N.O.S.R. la care melodia să nu fie interpretată în cor, de toţi participanţii, uneori acoperind sunetul din difuzoare cu emoţia, de fiecare dată cu un mai puternic entuziasm. Este o onoare pentru noi să colaborăm cu Phoenix, cea mai longevivă formaţie rock din România – legenda cu care au crescut părinţii noştri şi care a menţinut vie ideea libertăţii în timpul regimului comunist:  printre puţinii care au avut curajul de a cultiva spiritul anticomunist chiar sub nasul regimului, adevăraţi deschizători de drumuri”, spune Mihai Dragoş, preşedintele A.N.O.S.R.

Totodată, luna aceasta, Phoenix aduce o închinare copiilor care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor din Decembrie 1989 din Timișoara. "Pentru a-i aminti pe toți copiii care astăzi ar fi trebuit să fie trecători pe străzile Timișoarei, să ne fie prieteni, să fie la rândul lor părinți, alegem să oferim un cadou celor care astăzi sunt copii", spune Nicu Covaci. 

Concertul SymPhoenix va avea loc în 21 decembrie, la Sala "Constantin Jude". Intrarea va fi liberă pentru copiii sub 16 ani, iar cei între 16 și 18 ani pot achiziționa biletul la jumătate de preț.

Print Friendly, PDF & Email