În oraşul cu cel mai mare fond de clădiri istorice din ţară, nicio cerere adresată Primăriei pentru reabilitarea faţadei

Niciunul dintre proprietarii clădirilor istorice din Timişoara, unele multiseculare, ale căror faţade trebuie renovate, nu a apelat la ajutorul acordat de Primărie, pentru că nu au certificat seismic, care impune consolidarea clădirii, declară primarul Timişoarei, citat de Agerpres.

 

„Primăria Timişoara are, din 2013, Hotărâre de Consiliu Local prin care este pregătită să ajute reabilitarea clădirilor istorice şi chiar un ajutor important, pentru că pune toţi banii şi apoi recuperează 50% pe parcursul a zece ani, printr-un impozit crescut, iar 50% rămâne cu titlul de grant. Dar, ca să acorde acest sprijin, trebuie ca acele clădiri să aibă certificatul seismic. Or experţii de la care se cere acest certificat nu îl dau fără consolidare, iar consolidarea costă foarte mult şi proprietarii nu sunt dispuşi ca, pentru ajutorul pe care-l primesc de la primărie să plătească pentru consolidare, pentru că este foarte scumpă la aceste clădiri vechi”, a declarat azi, citat de Agerpres, primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Acesta a precizat că Municipalitatea a avut în fiecare an prevăzuţi bani la buget pentru acest ajutor, dar că până acum nu a putut ajuta pe nimeni, din lipsă de solicitare.

Peste 1.700 de proprietari de clădiri din Timişoara vor fi supraimpozitaţi cu până la 500% în acest an de către Municipalitate, pentru că nu şi-au întreţinut corespunzător faţadele, deşi au fost atenţionaţi de mai bine de cinci ani în acest sens. În cazul în care proprietarii nu achită supraimpozitarea, Primăria le va scoate la executare silită proprietăţile, pe baze legale, consilierii locali votând deja lista acestora.

Timişoara are cel mai mare fond de clădiri istorice din ţară, cu aproape 15.000 de imobile, unele dintre ele fiind ridicate în urmă cu până la 300 de ani. Până acum, doar foarte puţini proprietari şi-au reabilitat faţadele, fără a face şi consolidările necesare.

Print Friendly, PDF & Email