„În căutarea Hertei Müller”, documentarul unei absențe

Emma Parfenie și Bernard Rudăreanu, protagoniştii filmului

La Timişoara va fi proiectat, în premieră, documentarul În căutarea Hertei Müller, despre care realizatorii spun că încearcă să umple golul lăsat de celebra scriitoare, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, care nu s-a mai întors în locurile natale după emigrarea forțată în Germania. Suferințele prin care a trecut în vremea comunismului au făcut-o rezervată față de țara natală.

 

„Am plecat, mi s-a închis ușa demult în nas. Acolo nu mai am pe nimeni… În România nu mai am nici casă, nici lingură, nici furculiță… Acum sunt aici, în Germania. De multe ori, când sunt undeva, vine un moment când îmi dau seama că nu voi mai fi niciodată acasă”, mărturisea Herta Müller, presei, în 2010.

Doi tineri, Emma Parfenie și Bernard Rudăreanu, elevi în clasa a XI-a la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timișoara, pornesc pe urmele biografiei scriitoarei în satul ei natal, Nițchidorf. Este investigată candid perspectiva actuală a comunității asupra Hertei Müller, iar dilema identitară din care se hrănește opera scriitoarei este unul din punctele de sprijin ale filmului, spun realizatorii filmului, Brînduşa Armanca şi Judit Klein şi regizorul Gheorghe Şfaiţer.

Proiecția filmului, care va avea loc joi, 9 noiembrie, de la ora 17, la Cinema Timiş, va fi urmată de o discuție cu regizorul Gheorghe Șfaițer, realizatorii Brîndușa Armanca și Judit Klein, cu responsabilul de imagine și montaj Olimpiu Vuia, precum și cu protagoniștii filmului, Emma Parfenie și Bernard Rudăreanu.

Biletele pot fi cumpărate accesând acest link.

Filmul documentar reprezintă o colaborare între realizatori de televiziune din România și Ungaria în proiectul Literatura salvată, care a adus împreună scriitori de limbă germană din cele două țări vecine într-o dezbatere. Finanțator al proiectului este Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte Timişoara, în programul European Echos, iar sponsor, Sabrini.

Print Friendly, PDF & Email