În 20 decembrie 1989, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism

În urmă cu 30 de ani, în 20 decembrie 1989, Timişoara a fost primul oraş din România care se declara liber de comunism. Pentru a marca acel moment, azi, de la ora 12, sirenele vor suna timp de trei minute.

 

În 20 decembrie 1989, de la balconul Operei a fost decretat căderea comunismului la Timişoara. Momentul a venit după patru zile de proteste, care se soldaseră ci mai mult de 80 de morţi şi aproape 400 de răniţi, când Armata s-a alăturat populaţiei, iar revoluţionarii au înfiinţat prima platformă politică democratică, numită Frontul Democrat Român.

Pentru a marca momentul, la Timişoara sunt prezenţi noul ambasador american din România, E.S. Adrian Zuckerman, şi premierul Ludovic Orban.

Diplomatul va participa, de la ora 10.30, la dezvelirea plăcii memoriale dedicată Revoluţiei şi oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Aceasta este amplasată la fosta Garnizoană din Piaţa Libertăţii, pe ea fiind inscripţionat mesajul: „Această placă este dedicată spre eternă amintire locuitorilor eroici ai Timişoarei şi martirilor care au pierit în urmă cu treizeci de ani, luptând pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, în Decembrie 1989. Dumnezeu să le binecuvânteze memoria!  Dumnezeu să binecuvânteze poporul român!” Invitat special la eveniment este noul ambasador american din România, E.S. Adrian Zuckerman.

De la ora 15,30, la Opera Română va fi organizată şedinţa festivă pentru marcarea a 30 de ani de la Revoluţie, eveniment la care vor participa şi invitaţi străini, inclusiv reprezentanţi ai unor oraşe înfrăţite. Evenimentul este organizat de Asociaţia Frontul Democrat Român, Asociaţia „Frăţie, Egalitate, Colaborare, Cooperare”  şi Primăria Timişoara.

Seara, de la ora 18, în Piaţa Victoriei, Municipalitatea organizează concertul Rock for Revolution, la care participă trupele Cargo, Phoenix, Pro Musica şi Sonatic.

Print Friendly, PDF & Email