Implanturi de stent grafturi, la Institutul de Boli Cardiovasculare dinTimişoara

Marian Gaspar (2) Foto OradeapresLa Institutul de Boli Cardiovasculare dinTimişoara au avut loc, zilele trecute, două implanturi de stent grafturi în aorta abdominală.

 

Această procedură intervenţională  se face la pacienţii care au anevrism sau disecţie de aortă abdominală, atunci când riscul opertor prin incizie şi abord direct este crescut”, explică prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Pacienţii supuşi acestor intervenţii chirurgicale sunt o femeie în vârstă de 51 de ani, care a mai fost operată în copilărie de coarctaţie de aortă şi, recent, de tumoră renală stânga, şi un bărbat în vârstă de 67 de ani, care a avut în urmă cu două luni ulcer perforat cu peritonită.

Ambele cazuri au fost rezolvate prin plasarea pe cale percutană de stent grafturi, în Laboratorul de cateterism al Institutului, mai spune Marian Gaşpar, care a şi coordonat echipa care a operat. Aceasta a fost compusă din dr. Igor Koncar, din Belgrad, Serbia, specialist în cadrul companiei care produce stenturile Medtronic, dr. Cristian Mornoş, dr. Mihaela Gheorghiu, ambii, cardiologi intervenţionişti, dr. Caius Streian, dr. Marius Sintean şi prof. dr. Petre Deutsch, ultimii doi fiind medici anestezişti.

Profesorul Gaşpar anunţă că intervenţiile chirurgicale au decurs bine, pacienţii fiind externaţi după două zile de spitalizare.

Asemenea proceduri au mai fost făcute în Timişoara şi în ţară, numărul lor fiind totuşi redus din cauza costurilor mari ale materialelor. Pentru cele două stent grafturi costul a ajuns la 15.000 de euro”, mai spune prof. dr. Marian Gaşpar.

Print Friendly, PDF & Email