Începe reabilitarea primelor două cinematografe în Timişoara

Primăria Timişoara anunţă că două foste cinematografe au intrat oficial în procesul de reabilitare şi refuncţionalizare prin publicarea în sistemul electronic de achiziţii a anunţului de participare la licitaţia de proiectare.

 

Primele două foste cinematografe – din cele opt săli de cinema intrate în proprietatea Primăriei Timișoara – incluse în procesul de reabilitare sunt „Victoria”, din Piaţa Bălcescu, şi „Dacia”, din Piaţa Dacia, anunţă viceprimarul Dan Diaconu.

Acesta mai spune că „parte a programului investiţional în domeniul cultural şi parte a candidaturii Timisoarei la titlul de capitala culturală europeană, fostele cinematografe vor deveni spaţii multifuncţionale culturale, dotatate cu aparatura de proiecţie, dar potrivite şi pentru alte arte ale spectacolului şi nu numai.”

Excepţie face Cinema Studio, care va deveni exclusiv cinematograf de artă prin colaborarea dintre Primăria Timişoara cu Institutul Francez şi patru organizaţii locale din domeniul promovării filmului – Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort). Realizarea acestui cinema de artă, care va avea forma unui „art house” având ca misiune promovarea filmului european, românesc, de autor, a fost anunţată în vara acestui an. Cinematograful de artă va fi amenajat fie în spațiul fostului Cinema Studio și, conform strategiei culturale a orașului 2014-2024, va avea forma unui „art house” având ca misiune promovarea filmului european, românesc, de autor.

Destinaţia celorlalte şapte săli de cinema, „Timiş”, „Victoria”, „Arta”, cu grădină de vară, „Dacia”, „Unirea”, „Fratelia”, „Freidorf” a trecut printr-o dezbatere publică, decizia fiind că aceasta va fi exclusiv culturală. Pentru aceste cinematografe, construite înainte de 1990, Primăria a purtat ani de zile procese cu RADEF, pentru a le prelua. Ulterior, opt săli de cinema, cele şapte săli de cinema, cărora li se adaugă „Studio”, au intrat în proprietatea Primăriei Timișoara. Filarmonicii Banatul i-au fost cedate cinematograful”Capitol” şi Grădina de Vară a acestuia, sala fiind construită de Primărie în 1929.

 

Foto: Cinema Dacia (Adevărul)

 

Print Friendly, PDF & Email