IGSU, despre defectarea Unităţii Mobile ATI de la Timișoara : „I-a fost dată o presiune mult prea mare de oxigen”

Foto: IGSU

Unitatea mobilă de ATI adusă la Timișoara s-a defectat, azi-noapte, pentru a doua oară, însă, din fericire, pacienţii nu au avut de suferit. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vine cu explicaţii pentru situaţia creată.

 

În urma informațiilor apărute în spațiul public, conform cărora Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă amplasată în curtea Spitalului Municipal Timișoara s-a fi stricat, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că, în cursul acestei dimineți, personalul medical care operează Unitatea Mobilă de terapie intensivă din Timișoara a semnalat echipei tehnice a Spitalului Municipal că, din cauza unui consum ridicat, presiunea oxigenului din tir scăzuse, cerându-i să intervină pentru a remedia problema și anume să crească nivelul presiunii de pe ieșirea din stocatorul de oxigen care alimentează atât unitatea, cât și întregul spital.

Unitatea Mobilă fiind racordată la rețeaua de oxigen din spital, nu s-a putut crește presiunea, dat fiind faptul că aceasta ar fi însemnat automat, creșterea presiunii oxigenului și în unitatea spitalicească”, transmit oficialii IGSU.

Potrivit acestora, coordonatorul medical care asigură funcționarea tuturor Unităților Mobile ATI a comunicat departamentului tehnic al Spitalului Municipal Timişoara, la momentul instalării unității, că fără o ieșire separată, independentă de cea care alimentează spitalul și care să beneficieze de regulator propriu, o astfel de situație asemenea celei apărute noaptea trecută nu ar putea fi soluționată.

„În urma încercărilor de a remedia situația, departamentul tehnic a luat hotărârea de a racorda unitatea mobilă la o stație secundară de rezervă, independentă de cea a spitalului, dând o presiune mult prea mare de oxigen, de peste 6 bari, fapt pentru care toate ventilatoarele au afișat alarma de presiune crescută și au încetat să mai funcționeze”, mai spun reprezentanţii ISU Timiş

Dată fiind această situație, personalul medical care activează în cadrul Unității Mobile ATI de al Timişoara fost nevoit să mute cei opt pacienți covid în stare gravă : cinci au fost transferați la Secția ATI a Casei Austria, iar trei au fost preluați de Spitalul Municipal.

Această unitate mobilă ATI fusese instalată la sfârşitul lunii octombrie, în curtea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timişoara, dar la scurt timp i s-a defectat sistemul de climatizare. Reparațiile au fost făcute la Cluj, unitatea mobilă fiind adusă la Timişoara la sfârşitul săptămânii trecute şi repusă în funcţiune la Spitalul Municipal. Fiind în garanție, aceasta va fi trimisă din nou la reparații.

Print Friendly, PDF & Email