Schimbare de declaraţii a ministrului Educaţiei, de la Timişoara la Arad

Ieşirea din sistem a 3.000 de profesori universitari fără doctorate a fost amânată

IPS Ioan, Sorin Cimpeanu si Paul Parsan Foto Costi DumaLa interval de câteva ore, ministrul Educaţiei, aflat într-o vizită în vestul ţării, şi-a schimbat declaraţia privind obligativitatea a peste trei mii de cadre didactice fără doctorat de a părăsi sistemul de învăţământ, începând din 30 septembrie.

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu s-a aflat luni, 28 septembrie, la Timişoara, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest, iar apoi, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, care i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

Într-o conferinţă de presă, oficialul din Educaţie a anunţat că, începând cu 30 septembrie, peste trei mii de cadre didactice din învăţământul universitar care nu au reuşit să obţină titlul de doctor vor fi obligate să părăsească sistemul de învăţământ: „Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reuşit să susţină tezele de doctorat în intervalul ianuarie – septembrie vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba despre peste 3.000 de colegi”. Sorin Cîmpeanu a mai spus că, la începutul anului 2010, la nivel naţional erau 66% cadre didactice cu titlu de doctor, în timp ce, la începutul anului 2015, erau 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor. Şi a adpugat el, se înregistrează o scădere a numărului cadrelor didactice tinere din sistem, de la 30% la nivel naţional, în 2010, la 17%, la începutul anului 2015. „Ieşirea din sistem a acestor colegi tineri fără titlu de doctor va afecta şi mai mult proporţia cadrelor didactice tinere care activează în învăţământul superior şi asta, în ultima instanţă, dacă nu găsim soluţii, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, a mai spus ministrul, citat de Mediafax.

Adăugând că, începând de miercuri, 30 septembrie, România se poate mândri cu un procent de sută la sută cadre didactice universitare cu titluri de doctor, după ce cele peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul „Vor rămâne doar cei cu titlu de doctor şi ne vom putea lăuda. Dar oare la ce ne va folosi că avem sută la sută cadre didactice ce deţin titlul de doctor?”, s-a întrebat ministrul.

Acesta mai spunea că în decembrie anul trecut a iniţiat o ordonanţă de urgenţă prin care a reuşit amânarea termenului iniţial de 11 februarie 2015 pentru data de 30 septembrie, în aşa fel încât tinerii interesaţi să îşi poată obţine doctoratele.

În aceeaşi zi, la Arad, unde a participat la deschiderea anului universitar, la sediul Universităţii „Aurel Vlaicu”, ministrul Educaţiei a revenit asupra anunţului făcut la Timişoara, declarând că procesul ieşirii din sistem a peste trei mii de cadre didactice universitare fără doctorat a fost amânat cu un an, în urma unor consultări cu Guvernul.

Ministrul a spus că a fost amânată deja o dată aplicarea reglementării, la 11 februarie, „o dată arbitrară care nu făcea altceva decât să ponteze patru ani de la intrarea în vigoare a legii educaţiei naţionale”, şi ar fi urmat să intre în vigoare în 30 septembrie. Acesta a adăugat că, în februrie, s-a considerat injust ca cei care au început anul şcolar 2014 – 2015, circa o mie de cadre didactice, să nu-şi poată duce la bun sfârşit procesul didactic, fiindu-le dată şansa să-şi finalizeze tezele de doctorat.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Redacţia Timpolis, timpolis@online.ro