Cele două – trei staţii parcurse de călători cu tramvaiul prin zona Traian sunt puternic vizate, de ani buni, de mai multe grupuri de hoţi de buzunare, foarte violenţi, care au rezistat tuturor încercărilor Poliţiei de a-i destructura. De această dată, Poliţia Locală a reţinut trei astfel de hoţi, care acţionau în grup şi, spre deosebire de alte multe cazuri care nu mai ajung la Poliţie, victima, fără să se lase intimidată, a decis să depună plângere.
O grupare cu tradiţie
Atât de activi erau hoţii de buzunare care acţionează pe tramvaie, în zona Traian, încât, atunci când ajungeau la staţiile respective, călătorii, având experienţa unor cazuri de furturi la care au fost victime ei sau alte persoane, îşi strâng instinctiv la piept genţile şi îşi verifică buzunarele. Aceasta pentru că în zonă, de ani buni, îşi desfăşoară activitatea mai multe grupuri de hoţi de buzunare, care acţionează la comun, fără să se sinchisească de faptul că ar putea fi văzuţi de alţi călători. De obicei, grupul e format din două femei şi un bărbat sau doi bărbaţi şi o femeie şi mizează pe lipsa de reacţie a celorlalţi călători, precum şi pe intimidarea lor, reacţionând foarte violent atunci când cineva îndrăzneşte să avertizeze potenţiala victimă.
Săptămâna aceasta, însă, a fost una ghinionistă pentru trei „profesionişti” din zonă. Astfel, poliţiştii locali care acţionează pe tramvaie, pentru a preveni comiterea de infracţiuni din categoria furturilor din buzunare, a distrugerilor şi a altor fapte de acest gen au depistat şi reţinut trei persoane din „grupul Traian”.
Poliţiştii locali se aflau în zona Traian când din tramvaiul 1 a coborât o femeie care le-a spus că i-a fost furat telefonul mobil şi un card, iar persoanele pe care le bănuieşte au rămas în tramvai. Imediat hoţii au fost identificaţi şi reţinuţi, grupul fiind compus din două femei şi un bărbat, cu vârste de 33, 32 şi 20 de ani, toţi timişoreni.
„Zona Traian a fost monitorizată, în urma sesizărilor legate de furturi din buzunare, ale căror victime sunt călători de pe mijloacele de transport în comun. De obicei, însă, acest gen de fapte sunt greu de probat, tocmai pentru că multe din victime refuză să depună plângere,
temându-se de eventuala repercusiuni. De această dată victima a depus plângere”.
Dana Seracin – Poliţia Locală Timişoara
Victima a depus plângere, cele trei persoane fiind predate pentru continuarea cercetărilor poliţiştilor din cadrul compartimentului specializat de furturi din buzunare al Secţiei 1 Poliţie. „Zona Traian a fost monitorizată, în urma sesizărilor legate de furturi din buzunare, ale căror victime sunt călători de pe mijloacele de transport în comun. De obicei, însă, acest gen de fapte sunt greu de probat, tocmai pentru că multe din victime refuză să depună plângere, temându-se de eventuale repercusiuni. De această dată, victima a depus plângere”, ne-a declarat Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.
Experienţă „în câmpul muncii”
Zonele fierbinţi în care călătorii din mijloacele de transport în comun trebuie să-şi păzească buzunarele şi genţile sunt centrul, Piaţa Badea Cârţan, Piaţa Traian şi strada Constantin Brâncoveanu. Hoţii acţionează de obicei în grupuri de patru – cinci persoane.
„Trăgătorul” este cel care scoate „coaja” (portmoneul) din buzunarul celui pe care au pus ochii, în timp ce „tira” este cel care îl acoperă şi distrage atenţia victimei. Pentru a nu trezi nicio suspiciune din partea călătorilor, hoţii se îmbracă bine, de obicei cu haine curate şi noi. Adesea, mai ales în cazul bătrânilor, unul dintre ei se oferă, foarte galant, să îi ajute să urce în tramvai, în timp ce alţii îi cotrobăie prin buzunare sau prin geantă. Moda ultimilor ani, cu genţile şi hainele cu buzunare speciale pentru telefoanele mobile, a fost o mana cerească pentru hoţi. Dacă până nu de mult, una dintre metodele folosite era tăierea genţilor cu lama pentru a ajunge la “coajă”, metoda era prea complicată. Hoţii au devenit mult mai îndemânatici, reuşind să scoată portmoneul sau telefonul direct din geantă sau din buzunar. Telefoanele mobile sunt preferate. Imediat după ce a fost furat, aparatul este închis, dispărând într-o complicată reţea de intermediari.
Ultimele comentarii