Hoţi de buzunare din „Grupul Traian”, reţinuţi de Poliţia Locală

Hot de buzunareCele două – trei staţii parcurse de călători cu tramvaiul prin zona Traian sunt puternic vizate, de ani buni, de mai multe grupuri de hoţi de buzunare, foarte violenţi, care au rezistat tuturor încercărilor Poliţiei de a-i destructura. De această dată, Poliţia Locală a reţinut trei astfel de hoţi, care acţionau în grup şi, spre deosebire de alte multe cazuri care nu mai ajung la Poliţie, victima, fără să se lase intimidată, a decis să depună plângere.

 

O grupare cu tradiţie

Atât de activi erau hoţii de buzu­nare care acţionează pe tramvaie, în zona Traian, încât, atunci când ajun­geau la staţiile respective, călătorii, având experienţa unor cazuri de fur­turi la care au fost victime ei sau alte persoane, îşi strâng instinctiv la piept genţile şi îşi verifică buzunarele. Aceas­ta pentru că în zonă, de ani buni, îşi desfăşoară activitatea mai multe gru­puri de hoţi de buzunare, care acţio­nează la comun, fără să se sinchiseas­că de faptul că ar putea fi văzuţi de alţi călători. De obicei, grupul e format din două femei şi un bărbat sau doi bărbaţi şi o femeie şi mizează pe lipsa de re­acţie a celorlalţi călători, precum şi pe intimidarea lor, reacţionând foarte vio­lent atunci când cineva îndrăzneşte să avertizeze potenţiala victimă.

Săptămâna aceasta, însă, a fost una ghinionistă pentru trei „profesio­nişti” din zonă. Astfel, poliţiştii locali care acţionează pe tramvaie, pentru a preveni comiterea de infracţiuni din ca­tegoria furturilor din buzunare, a dis­trugerilor şi a altor fapte de acest gen au depistat şi reţinut trei persoane din „grupul Traian”.

Poliţiştii locali se aflau în zona Traian când din tramvaiul 1 a coborât o femeie care le-a spus că i-a fost furat te­lefonul mobil şi un card, iar persoa­nele pe care le bănuieşte au rămas în tram­vai. Imediat hoţii au fost identifi­caţi şi reţinuţi, grupul fiind compus din două femei şi un bărbat, cu vârste de 33, 32 şi 20 de ani, toţi timişoreni.

dana seracin (1)„Zona Traian a fost monitorizată, în urma sesizărilor legate de furturi din buzunare, ale căror victime sunt călători de pe mijloacele de transport în comun. De obicei, însă, acest gen de fapte sunt greu de probat, tocmai pentru că multe din victime refuză să depună plângere,

temându-se de eventuala repercusiuni. De această dată victima a depus plângere”.

Dana Seracin – Poliţia Locală Timişoara

Victima a depus plângere, cele trei persoane fiind predate pentru conti­nuarea cercetărilor poliţiştilor din ca­drul compartimentului specializat de furturi din buzunare al Secţiei 1 Poliţie. „Zona Traian a fost monitorizată, în ur­ma sesizărilor legate de furturi din buzunare, ale căror victime sunt călă­tori de pe mijloacele de transport în comun. De obicei, însă, acest gen de fapte sunt greu de probat, tocmai pen­tru că multe din victime refuză să de­pună plângere, temându-se de eventua­le repercusiuni. De această dată, victi­ma a depus plângere”, ne-a declarat Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.

Experienţă „în câmpul muncii”

Zonele fierbinţi în care călătorii din mijloacele de transport în comun tre­buie să-şi păzească buzunarele şi genţile sunt centrul, Piaţa Badea Cârţan, Piaţa Traian şi strada Constantin Brânco­veanu. Hoţii acţionează de obicei în grupuri de patru – cinci persoane.

„Trăgătorul” este cel care scoate „coaja” (portmoneul) din buzunarul ce­lui pe care au pus ochii, în timp ce „ti­ra” este cel care îl acoperă şi distrage atenţia victimei. Pentru a nu trezi nicio suspiciune din partea călătorilor, hoţii se îmbracă bine, de obicei cu haine cu­rate şi noi. Adesea, mai ales în cazul bă­trânilor, unul dintre ei se oferă, foarte galant, să îi ajute să urce în tramvai, în timp ce alţii îi cotrobăie prin buzunare sau prin geantă. Moda ultimilor ani, cu genţile şi hainele cu buzunare speciale pentru telefoanele mobile, a fost o ma­na cerească pentru hoţi. Dacă până nu de mult, una dintre metodele folosite era tăierea genţilor cu lama pentru a ajun­ge la “coajă”, metoda era prea complicată. Hoţii au devenit mult mai îndemânatici, reuşind să scoată port­moneul sau telefonul direct din geantă sau din buzunar. Telefoanele mobile sunt preferate. Imediat după ce a fost furat, aparatul este închis, dispărând într-o complicată reţea de interme­diari.

Print Friendly, PDF & Email