Horia-Roman Patapievici conferenţiază la Timişoara despre „Geniul Europei”

Horia-Roman Patapievici fost preşedinte al Institutului Cultural Român, actual preşedinte al Artmark, va susține la Universitatea de Vest din Timișoara prelegerea Geniul Europei.

 

Preşegerea, organizată în cadrul seriei „Conferințele UVT”, va avea loc luni, 8 aprilie, de la ora 18, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara. Moderator va fi profesorul universitar şi scriitorul Mircea Mihăieş. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunţă oficialii Universităţii de Vest din Timişoara.

Prezența lui Horia-Roman Patapievici în spațiul public românesc de după 1989 a stârnit uimire, curiozitate, admirație – și numeroase polemici. „În timp ce pentru unii scrierile acestuia au cel mai adesea aerul unor sentințe, pentru alții scrierile lui au fost și rămân repere ale gândirii democratice romanești, analize percutante și riguroase ale patologiilor comuniste și post-comuniste”, spun organizatorii conferinţei.

Scriitor, fizician, filosof și eseist român, Horia-Roman Patapievici a absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București, în 1981, obținând ulterior masteratul cu un studiu despre lasere.

Debutul său ca eseist a avut loc în 1992, în Revista Contrapunct, iar de atunci a avut contribuții diferite, inclusiv editoriale, în Revista 22, ci care a colaborat între anii 1993 – 2003, Dilema (2004 – 2005), Orizont, Vatra, Secolul 20, ID-ul (din 2005) și Evenimentul Zilei (din 2006).

Preşedinte al Institutului Cultural Român în perioada 2005 – 2012, acesta a susţinut cursuri de istoria ştiinţei şi de istoria ideilor la Universitatea Bucureşti, fiind, de asemenea, și cercetător privat în istoria ideilor.

Citiţi şi: Horia Roman Patapievici: „Uităm că lumea în care trăim nu este doar a politicii, care ne deprimă și îngrijorează, ci și lumea în care viața noastră e o permanentă sărbătorire a darurilor lui Dumnezeu”

Horia-Roman Patapievici a fost producător TV a două spectacole pentru TVR Cultural: Idei în libertate, între anii 2002 – 2005, (pentru care a primit Premiul Consiliului Național al Audiovizualului, pentru cea mai bună emisiune culturală a anului 2003 şi, în 2004, Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune, și Înapoi la argument, în 2006.

În 17 martie 2012, Horia-Roman Patapievici a devenit membru de onoare al comunității UVT, în urma acordării titlului de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum.

Totodată, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru fondator al Grupului de cercetare Fundamentele Modernității Europene și al Societăţii Academice Române, precum și membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises – România.

Print Friendly, PDF & Email