Horia Colibășanu începe o nouă expediție în Himalaya

Horia Colibăşanu, într-una din expoediţiile anterioare pe Dhaulagiri. Foto: Arhivă personală

Horia Colibăşanu, alpinistul timişorean care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, anunţă că astăzi a plecat din România spre Nepal cu obiectivul de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri.

 

Aceasta este cea de-a 22-a expediție internațională a lui Horia Colibășanu şi cea de-a 17-a în Himalaya.

În primăvara anului 2019, acesta a plecat într-o expediţie care a avut acelaşi scop, tot spre vârful Dhaulagiri, însă a fost nevoit să renunţe din cauza vremii nefavorabile, care i-ar fi expus la riscuri foarte mari pe el și pe ceilalţi doi coechipieri ai săi, Marius Gane și Peter Hamor.

Horia Colibășanu are în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume, pe care le-a făcut fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Cele mai notabile ascensiuni ale sale sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist, care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu. Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).

Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, care i-a acordat lui Horia Colibășanu, în iunie 2017, cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele: Ordinului Național “Steaua României”, grad de Cavaler.

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Print Friendly, PDF & Email