Horia Colibăşanu: „E greu să întorci spatele vârfului”

Foto: Facebook Horia Colibăşanu

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu şi cei doi alpinişti care l-au însoţit în expediţie spre vârful Dhaulagiri se pregătesc să se întoarcă acasă. Aceştia au fost nevoiţi să întrerupă expediţia din cauza vremii nefavorabile şi după ce au fost prinşi sub o avalanşă.

 

Un alergător de cursă lungă spunea că pentru ultramaratoane ai nevoie de două lucruri: picioare puternice și dinți buni, ca să strângi din ei. Expediția Dhaulagiri a fost cu mult strâns din dinți”, transmit Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hámor.

În noaptea de 9 spre 10 mai, cei trei au fost surprinși în cort de o avalanșă care a durat câteva zeci de secunde și i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru, transformând ascensiunea într-o cursă contra-cronometru pentru supraviețuire. Se aflau la 6800 m altitudine, în drum spre vârful Dhaulagiri.

Din cauza acestui accident şi a prognozei de vreme nefavorabilă, au decis să oprească expediția. În Dhaulagiri ninge puternic de câteva zile, mai transmit cei trei. Tabăra de bază s-a golit inclusiv pe partea cu ruta clasică, pentru că șansele de a mai urca acum cineva sunt minime, iar prognoza meteo indică vreme rea pentru toată săptămâna următoare.

„E greu să întorci spatele vârfului, mai ales când este unul dintre cei mai frumoși munți din Himalaya. E greu să pleci când, din a treia încercare, ecuația a fost rezolvată pe treisferturi. E greu să-ți faci bagajele când știi că ai fost atât de aproape. Decizia e grea dar este cea corectă, după cum o confirmă datele obiective de pe munte”, transmite Horia Colibăşanu.

Cei trei alpinişti anunţă că, probabil de mâine, vor porni spre casă. Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hámor au încercat să deschidă o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri. Ei au plecat din România spre Nepal în 18 martie, cu obiectivul de a deschide, în premieră mondială, o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 m). În primăvara anului 2019, au organizat o expediţie care a avut acelaşi scop, tot spre vârful Dhaulagiri, însă, şi atunci, au fost nevoiţi să renunţe din cauza vremii nefavorabile, care i-ar fi expus la riscuri foarte mari.

Print Friendly, PDF & Email