Horia Colibășanu a renunțat la deschiderea unei rute noi în Himalaya

Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, a renunțat la expediția din acest an, aceea de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 m), din cauza vremii nefavorabile care i-ar fi expus pe el și pe ceilalţi coechipieri ai săi la riscuri foarte mari.

 

Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hamor și-au propus ca în primăvara acestui an să urce pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri pe o rută nouă, proiect care poate fi echivalat cu intrarea în Cartea Recordurilor. Plecați în Himalaya de la începutul lunii aprilie, cei trei sportivi au reușit să ajungă până la 5.600 m altitudine, dar mai departe nu au putut continua din cauza vremii nefavorabile pentru ascensiuni la mare altitudine.

„Aveam nevoie de o fereastră de vreme bună, cu vânt până în 30km/h în zona vârfului, pentru măcar patru zile. Urma să mergem încet, pentru că aveam greutate de cărat și nu eram aclimatizați la mare altitudine. Anul acesta, fereastra nu a venit. Se pare că, la fel ca în 2014, o perturbare a vremii în emisfera nordică, duce la ploi interminabile în România, inundații în Slovacia și lipsa unor ferestre pentru ascensiuni fără oxigen în Himalaya”, explică Horia Colibășanu motivul pentru care au decis să renunţe, pentru moment, la misiune.

Acesta se declară, totuși, optimist în ceea ce privește proiectul, în condiții de vreme potrivite pentru ascensiuni alpine: „Partea bună pentru această rută este că am depășit porțiunea cea mai dificilă, un horn și un perete tehnic foarte greu, zonă cu piatră care se poate desprinde. Am parcurs de foarte multe ori această porțiune pentru că a fost nevoie să o echipăm pentru cățărat. La capătul ei, mai sus de 5.600 de metri, pe creastă, deja se poate merge pe picioare. Anul viitor, cu o vreme bună, cu traseul parțial echipat, șansele noastre sunt mult mai mari.”

Echipa de expediție pe Dhaulagiri a fost formată din Horia Colibășanu, în vârstă de 42 de ani, Marius Gane, de 51 de ani, un sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine, și Peter Hámor, de 53 de ani, alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi au avut o ascensiune fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Aceasta este cea de-a 21a expediție internațională a lui Horia Colibășanu şi cea de-a 16-a în Himalaya. Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă, care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Horia Colibășanu are în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m).

Print Friendly, PDF & Email