Horia Colibășanu a ajuns în tabăra de bază Everest-Lhotse

Plecat într-o expediţie în Himalaya, pentru a deschide o nouă rută pe Everest, Horia Colibășanu a ajuns azi în tabăra de bază, la 5400 de metri altitudine.

 

Alpinistul timişorean Horia Colibășanu este acum în tabăra de bază Everest-Lhotse, la 5400 de metri altitudine, unde va sta aproximativ o săptămână pentru aclimatizare. Starea sa de sănătate este foarte bună, la fel şi cea a colegului său de expediţie, alpinistul slovac, Peter Hámor.

“Suntem într-o expediţie internaţională de 60 de membri. Mulţumiri sponsorilor pentru că avem cele mai bune condiţii în tabăra de bază. Avem cort-brutărie şi un cort-pub”, transmite Horia Colibăşanu.

În ceea ce priveşte ascensiunea, acesta anunţă că este posibilă o uşoară întârziere a calendarului expediţiei din cauza unor probleme în zona gheţarului situat la aproximativ 6000 de metri altitudine: „Echipele de Icefall (şerpaşii care echipează cu corzi şi scări Khumbu Icefall) au avut un accident, un şerpaş a fost rănit. Nu au reuşit să ajungă decât în tabăra 1. Se pare că gheţarul între tabăra 1 şi tabăra 2 este foarte crevasat. Suntem în grafic deocamdată, dar dacă peste o săptămână nu ajungem în tabăra 2, vom fi în întârziere.”

Horia Colibăşanu a plecat în expediţie în 28 martie, urmând să se întoarcă acasă în 3 iunie. Anul acesta, obiectivul lui în Himalaya este deschiderea unei rute noi pe Everest (8848m). Aceasta este cea de-a 20-a expediție internațională a sa şi cea de-a 15-a în Himalaya.

Horia Colibășanu este considerat ca cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume, toate fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor i

 

Citeşte şi: Alpinistul Horia Colibășanu a plecat în Himalaya, pentru a deschide o rută nouă pe Everest

 Citeşte şi: Horia Colibăşanu a ajuns pe Everest

Citeşte şi: Alpinistul Horia Colibăşanu, înainte de ascensiunea pe Everest: „Pe munte trebuie să fii foarte corect cu tine, cu ceilalţi şi, nu în ultimul rând, cu muntele”

Print Friendly, PDF & Email