Homer S.O.S. deschide stagiunea 2020-2021 a Naţionalului timişorean

Foto: Adrian Pîclişan

Teatrul Național din Timișoara își așteaptă, mâine, spectatorii la prima premieră a stagiunii 2020-2021 şi, totodată, primul spectacol conceput și realizat în contextul pandemiei: Homer S.O.S., după Iliada și Odiseea.

 

Spectacolul-triptic Homer S.O.S., semnat de regizorii Ion Ardeal Ieremia, Mihaela Lichiardopol și Sabin Popescu, va fi jucat vineri, 9 octombrie, de la ora 19, la Sala 2.

Homer S.O.S. este un spectacol început online, cu repetiții stăruitoare, obstinate, în fața computerului, cu regăsirea în repetiții dictate de distanțare și de masca de protecție, dar deopotrivă – la fel ca agerul Ulise – de bucuria descoperirii Poveștii, spun reprezentanţii Naţionalului timişorean.

Cei trei regizori au construit acest «re-start» ca pe o polifonie de concept și de estetică, într-un triptic care desenează istoria mitică și eroică a Antichității în tușele stilistice ale zilei de azi. Dacă Iliada este o poveste despre mânie, iar episodul din Iliada, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia, descrie un moment din sângerosul război troian, Odiseea, în episodul recuperat teatral de Mihaela Lichiardopol, este un palpitant jurnal al negocierilor, al loialităților și trădărilor, al alianțelor și al «politicii» umane, zeiești (ba chiar și, uneori, în varianta lor «deo-mundană»); în egală măsură, Odiseeaeste și o poveste de călătorie, un roman picaresc, o istorie a peregrinărilor lui Ulise, așa cum o spune episodul creat de Sabin Popescu”, transmit reprezentanţii TNT.

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Claudia Ieremia, Paula Maria Frunzetti, Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, Romeo Ioan, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Darius Zet, Raul Horn, Lucian Matei și Ilior Spătar (Iliada), Alina Ilea, Victor Manovici, Bogdan Spiridon, Ana Maria Cojocaru, Mălina Petre, Iuliana Crăescu și Ana Maria Pandele Andone (Odiseea I) și Matei Chioariu, Laura Avarvari, Daniela Bostan, Roberta Popa și Denisa Muzicaș (Odiseea II).

Spațiul scenografic este semnat de Emil Bejenaru, light designul – lui Florian Putere, iar conceptul video și sonor îi aparține lui Sebastian Hamburger.

Teatrul Național transmite că respectă toate măsurile de prevenție pentru protejarea spectatorilor și a echipei artistice și tehnice. Accesul și amplasarea publicului se vor face cu asigurarea distanțării dintre spectatori, ceea ce face ca numărul de locuri să fie limitat în funcție de normele de distanțare. Purtarea măștii pe toată durata prezenței în interiorul Sălii 2 și dezinfectarea mâinilor cu substanțele puse la dispoziția publicului sunt obligatorii.

Biletele pot fi achiziționate online pe www.tntimisoara.com sau de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic); orarul de funcționare al acestora fiind între orele 11 și 19, de marți până duminică.

 

Print Friendly, PDF & Email