„Hair” – cântecul unei generații, un spectacol conceput pe strigătul străzii

Hair teatru (2)Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara pregătește premiera unui spectacol conceput în plină criză politică, repetat în timp ce tinerii timișoreni scandau în Piața Operei și gata de vizionat duminică, 29 noiembrie. Un specatacol care promite să redea întocmai vocea generației de azi.

 

Regizorul Puskás Zoltán pune în scenă, la Teatrul Maghiar din Timişoara, musical Hair, după cartea și versurile lui James Rado și Gerome Ragni și pe muzica scrisă de Galt MacDermot. Premiera va avea loc duminică, 29 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar.

Hair a debutat la finalul anilor ‘60 pe Broadway și a devenit imediat imnul unei generații a schimbării, înfipte activ în realitățile sociale și politice ale Statelor Unite. Zece ani mai târziu, ecranizarea lui Milos Forman a depășit cu mult popularitatea musicalului și i-a adus două nominalizări la Globurile de Aur și una la Premiile César.

Eu sunt din Serbia și trăiesc foarte aproape de granița la care s-a resimțit cel mai puternic criza refugiaților. Atunci am simțit prima dată că poate acest text, această temă nu trebuie să fie uitată. Al doilea impact l-a avut asupra mea aici, la Timișoara. Aveam repetiții și, deodată, lumea de pe stradă a început să scandeze. Era ca o revoluție. O revoluție împotriva sistemului politic, o revoluție pentru schimbare. Aceasta nu mai este doar o poveste americană. Nu mai poți să zici că asta nu mi se întâmplă mie. Ni se întâmplă și nouă, se întâmplă în toată lumea” povestește Puskás Zoltán, regizor și actor independent din Zenta, colaborator cu teatre din Novi Sad, dar și din România.

Hair este al treilea spectacol muzical pe care îl face cu trupa teatrului maghiar timișorean, după Ai Lăv Iu, în 2009, și Legături primejdioase, în 2011.

Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar din Timişoara, spune că va fi un musical de categorie A, fiindcă „din fericire, avem distribuția ideală, care să transmită mesajul acestui spectacol conceput pentru o generație”. Balázs Attila joacă şi el în acest spectacol, interpretându-l pe George Berger, alături de Kiss Attila (Claude Hooper Bukowski), Borbély B. Emília (Sheila Franklin), Molnár Bence (Woof Daschund), Molnos András Csaba (Hud Lafayette Johnson), Tar Mónika (Jeanie Ryan), Kocsárdi Levente (Steve) și Éder Enikő (Peggy). Roluri multiple interpretează Bandi András Zsolt și Szász Enikő. Distribuția este completată de Aszalos Géza, Csata Zsolt, Fall Ilona, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Simó Emese, Lukács Szilárd, Vass Richárd, Nagy Dóra și Szilasi Eszter Júlia.

Următoarele reprezentații ale spectcaolului Hair vor avea loc în 2 și 22 decembrie, de la ora 19, în aceeaşi locaţie. Biletele costă 20 de lei, respectiv 10 lei pentru posesorii de abonamente Kult Card, pensionari, elevi (vârste de peste 18 ani) și studenți și pot fi achiziționate de la casieria teatrului de luni până vineri, între orele 16 și 19.

Print Friendly, PDF & Email