Guvernul şi Ministerul Transporturilor, date în judecată pentru vaporaşele de pe Bega

Primăria Timişoara anunţă că a dat în judecată Guvernul şi Ministerul Transporturilor pentru că nu au operat modificările legislative care să permită circulaţia vaporaşelor pe tronsonul timişorean al Canalului Bega.

 

Dosarul în care Municipalitatea timişoreană a acţionat în instanţă Guvernul şi Ministerul Transporturilor a fost înregistrat la Curtea de Apel Timişoara, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, fără a avea încă fixat primul termen de judecată care este pe fond.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, declară, citat de Agerpres, că acelaşi aspect îl va aduce şi la cunoştinţa Comisiei Europene, căreia îi va adresa în aceste zile un memoriu: „Săptămâna aceasta va pleca memoriul spre Comisia Europeană. Anunţasem de mai mult timp că voi sesiza CE dacă Guvernul nu va emite până la 1 martie o hotărâre pentru crearea Administrării Căii Navigabile Canalul Bega, care să permită circulaţia cu vaporaşele pe Bega.”

Potrivit edilului, Guvernul trebuie să adauge „Doar cinci cuvinte la articolul 4 din Legea de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Ministerului Apelor şi Pădurilor”.

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, îşi luase anul trecut angajamentul că ministerul are în atenţie crearea acestei structuri până la finele lui 2017. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Nicolae Robu spunea, din toamna anului trecut, că Primăria s-a achitat de toate obligaţiile, a primit şase milioane de euro nerambursabili „şi nu este admisibil să riscăm să ni se ceară returnarea banilor pentru că, nu ştiu din ce motive, Guvernul României nu face un act birocratic, nu înfiinţează această structură”.

Şapte vaporaşele, cumpărate de Primărie atât în scop de agrement, cât şi ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, stau ancorate de doi ani în dana Portului Timişoara. Achiziţionarea lor, în 2016, este parte componentă a unui proiect european în valoare de şase milioane de euro, Amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean.

Print Friendly, PDF & Email