Guvernul a alocat bani pentru construcţia unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii

Spital copii TimisoaraDupă frecvente luări de poziţie din partea primarului liberal al Timişoarei, care acuza Guvernul că, nelocând niciun leu oraşului, blochează zece obiective de interes major, printre care şi ridicarea unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii, Executivul alocă cinci milioane de lei. Întâmplător sau nu, exact în perioadă preelectorală. Devenit la finalul anului 2012 vehicul de campanie utilizat pentru a-l propulsa în Parlamentul României pe fostul viceprimar al Timişoarei, social-democratul Sorin Grindeanu, proiectul „Da. Reuşim” ajunsese unul din marile eşecuri post-electorale.

 

O primă tranşă de bani

Deputatul PSD Sorin Grindeanu anunţă că, zilele acestea, Guvernul a alocat bani pentru construcţia unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii. „Pentru al doilea an la rând, noul corp de clădire al Spitalului de Copii din Timișoara primește bani de la Guvern. În ședința de ieri, Guvernul României a alocat o primă tranșă, de cinci milioane de lei, pentru demararea construcției, semn că Timișoara nu este tratată cu spatele de către guvernanți, așa cum încearcă anumiți politicieni să acrediteze această idee. Știm cu toții cât de important este acest spital unde sunt tratați mii de copii, și la fel de bine știm care sunt condițiile în care această unitate medicală își desfășoară activitatea”.

Evident, acuzele pentru nerealizarea proiectului sunt aruncate spre conducerea liberală a Municipalităţii: „Sper ca măcar de această dată aparatul Primăriei să fie mai operativ și să nu ne vedem din nou puși în situația penibilă de a pierde acești bani, așa cum sa întâmplat anul trecut”.

Mai mult de jumătate de an fără niciun leu alocat de Guvern

Nicolae Robu portretPrimarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţa, în februarie, demararea licitaţiei pentru construirea unui nou corp de clădire pentru Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, după ce în 2013 unitatea spitalicească a pierdut imobilul în care funcţiona Secţia de Pneumologie în favoarea unei familii de romi. „S-a produs o poticnire până acum, însă licitaţia e demarată în prezent, avem 11 firme care concurează pentru executarea acestui proiect. Valoarea o vom face cunoscută după finalizarea licitaţiei”, spunea, la vremea respectivă, Nicolae Robu.

Clădirea, anunţa edilul, va avea 8.055 de metri pătraţi şi 150 de paturi. „Clădirea va fi construită între străzile Panait Istrati şi Liviu Gabor (în apropierea clădirilor în care acum funcţionează acest spital – n.r.)şi va avea demisol, parter şi şase etaje. Se vor avea în vedere îngrijirea pacienţilor copii: sugari, preşcolari, şcolari, până la 14 ani. Vor fi o secţie de pediatrie, serviciu de urgenţă, spaţiu de deparazitare, cameră pentru personalul medical, tratament de urgenţe minore, salon de resuscitare, cameră de gardă, salon de gipsare”, mai spunea edilul Timişoarei. Potrivit primarului, lucrările pentru ridicarea şi amenajarea acestui nou corp de clădire fuseseră programate să înceapă la jumătatea anului.

Problema a fost că, în primele şapte luni, Guvernul nu a alocat Timişoarei niciun leu. Ceea ce l-a determinat pe primarul liberal Nicolae Robu să acuze, nu o dată, public, această stare de fapt. Ultima dată, cu doar câteva zile înainte de deputatul PSD Sorin Grindeanu să anunţe alocarea a unei părţi, cinci milioane de lei, din suma totală necesară. Zilele trecute, într-o postare pe pagina personală de Facebook, Nicolae Robu cerea Guvernului României să stopeze politica de ignorare a Timişoarei, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul centralizat al României, şi să aloce fonduri pentru finanțarea a zece obiective de interes major pentru oraş, aflate, însă, în jurisdicția Guvernului: Centura Sud, Centura Vest, noul racord la autostrada Timişoara – Arad, reparaţia capitală a Gării de Nord (foto), reabilitarea Teatrului Național, a Sinagogii Cetate, construirea Bazinului de Înot Olimpic, a Sălii Polivalente, a Spitalui Regional şi a unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii – ultimul fiind un proiect în parteneriat cu Primăria Timişoara.

Unul din marile eşecuri post-electorale

Sorin GrindeanuDevenit la finalul anului 2012 vehicul de campanie utilizat pentru a-l propulsa pe un fotoliu de deputat în Parlamentul României pe fostul viceprimar al Timişoarei, social-democratul Sorin Grindeanu, proiectul „Da. Reuşim” a ajuns unul din marile eşecuri post-electorale. Căci promisiunile făcute în perioada de campanie electorală de către politicienii locali care au candidat sub umbrela USL s-au transformat în acuze pe care reprezentanţii de la nivel local ai PSD şi PNL şi le-au lansat reciproc, pentru a justifica neînceperea lucrărilor în decursul lui 2013, aşa cum se anunţase iniţial.

Deputatul social-democrat Sorin Grindeanu a acuzat lentoarea echipei din Primărie care a întocmit studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic şi a invocat această lipsă de promptitudine ca fiind motivul pentru care s-ar fi pierdut fondurile pe care a declarat că  le obţinuse în 2013 din partea premierului Victor Ponta.

De cealaltă parte, edilul Nicolae Robu a apreciat că, dată fiind anvergura proiectului, echipa din Primărie a finalizat documentaţia în timp pe care l-a apreciat drept un record şi a catalogat drept politicianiste declaraţiile lui Sorin Grindeanu.

De opt luni, evacuaţi

Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, din Timişoara, funcţionează acum într-un ansamblu de şapte clădiri situate în apropierea centrului Timişoarei. Cea de-a opta clădire în care funcţiona Secţia de Pneumologie şi Laboratorul a intrat oficial în proprietatea familei de romi Cârpaci, la 1 noiembrie 2013. Clădirea respectivă a fost retrocedată foştilor proprietari, în anul 1995. Prin vânzări succesive, imobilul a ajuns în proprietatea familiei de romi Cârpaci, care a cerut evacuarea. Astfel, în 1 noiembrie 2013 a expirat ultimul termen de evacuare, astfel că Vladimir Cârpaci s-a prezentat pentru a-şi prelua proprietatea. Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi, majoritatea în zona centrală.

Print Friendly, PDF & Email