Grup infracțional care acționa la pont, destructurat de DIICOT Timişoara

Trei bărbați au fost reținuți de DIICOT Timișoara, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați, azi, Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, furt calificat, dare de mită, instigare la divulgare de informații nepublice și șantaj.

 

Potrivit DIICOT, Grațian Ioan Pinter, Erwin Alin Müller și Cristian Gabriel Buta ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional organizat care acționa la pont, în Timișoara, anunţă DIICOT, citat de Agerpres. Liderul grupului ar fi fost Pinter, care a reușit să-și “fidelizeze” anumiți lucrători din Poliția Timiș, de la care obținea informații pe care grupul le utiliza apoi în activitatea infracțională, susține sursa citată.

“Pinter Grațian Ioan era implicat în multiple activități infracționale, printre care și comiterea de furturi prin efracție, comise la «pont», urmate de valorificarea pe piața neagră a bunurilor de valoare rezultate din comiterea infracțiunilor. De asemenea, inculpatul Pinter Grațian Ioan a stabilit de-a lungul timpului diferite contacte cu anumiți lucrători de poliție din cadrul Poliției Timiș, pe care și i-a fidelizat în timp, prin oferirea de bani și alte bunuri, cu scopul de a putea obține, prin intermediul acestora, diferite informații de care avea nevoie în activitatea infracțională, fie din bazele de date ale poliției, fie referitoare la posibile anchete penale care îl vizează”, se arată în comunicatul DIICOT.

Cercetările procurorilor au stabilit că Pinter Grațian Ioan ar fi acționat cu premeditare, în vederea culegerii de informații și pregătirii acțiunilor de pătrundere prin efracție în anumite imobile, cu scopul însușirii unor sume de bani sau alte valori despre care avea indicii că s-ar afla în respectivele imobile, mai precizează sursa citată. Acesta ar fi apelat în prealabil la sursele sale din Poliţia pentru a verifica în bazele de date informatizate detaliile legate de identitatea și domiciliul persoanei vizate.

Ulterior, membrii grupului infracțional filau locația-țintă pentru a stabili care ar fi modalitățile cele mai eficiente de pătrundere, inclusiv prin achiziția prealabilă de unelte speciale pentru forțarea ușilor.

Când toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului acționau foarte bine organizați, utilizând autoturisme închiriate sau cu numere de înmatriculare schimbate, cagule, mănuși și unelte special adaptate pentru pătrunderea prin efracție, mai spun procurorii DIICOT.

În 6 decembrie, Müller și Buta s-au deplasat la o locuință, complet mascați cu cagule, hanorace cu glugă și mănuși, unde au forțat mai întâi ușa de acces din spatele blocului, cu un levier, după care au revenit la maşină, au lăsat levierul și au luat alte scule folosite la pătrunderea prin efracție. Între timp, Pinter asigura locul faptei, păstrând legătura cu ceilalţi doi prin intermediul unor stații de emisie-recepție.

Procurorii spune că, începând cu luna februarie a acestui an, Pinter şi.ar fi ameninţat fosta soție şi pe membrii ai familiei acesteia pentru a o determina să-i dea 80.000 de euro și să-I cedeze proprietatea asupra unui apartament.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara, Direcția Operațiuni Speciale, DGA, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Timiș și Poliția Timiș.

Print Friendly, PDF & Email