Gripa aviară – readusă în actualitate

Cercetătorii din Taiwan fac apel la vigilenţă, după descoperirea, pentru prima dată la om, a unui virus gripal A/H6N1, care circulă curent în cadrul fermelor de păsări.

 

gripa aviaraTulpina virusului identifica­tă la o tânără în vârstă de 20 de ani este de o virulenţă relativ scă­­zută, dar cercetătorii subli­nia­ză riscul ca aceasta să se com­bine cu alte virusuri şi să devină mai periculoasă şi insistă asu­pra necesităţii de a se pregăti fără întârziere pentru o pan­de­mie cu virusul gripei aviare, complexă şi imprevizibilă. Tâ­nă­ra din centrul Taiwanului s-a prezentat la spital cu simptome gripale şi senzaţie de sufocare în mai 2013. Ea a reacţionat bi­ne la tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) şi de atunci s-a recu­perat total, scriu ei în revista medicală specializată The Lan­cet Respiratory Medicine, publi­cată săptămâna trecută şi citată de către Mediafax.

Cercetătorii detaliază în revistă această primă infecţie la om cu un virus H6, deja dată publicităţii în cursul verii. În afară de subtipurile H1, H2 şi H3 ale gripei A sezoniere, au fost deja înregistrate infecţii la om cu virusurile H5, H7 şi H10, amintesc ei. Analiza genetică a stabilit că virusul respectiv este apropiat de H6N1 care circulă în Taiwan din 1972 la păsări. Dar acest virus prezintă o muta­ţie (G228S) la hemaglutinină (“H”-ul), o proteină de la su­prafaţa sa, care îi permite să se fixeze pe celulele umane libere. Această modificare a virusului ar putea, prin creşterea afini­tăţii pentru un receptor uman al căilor respiratorii superioare, să îi permită să devină mult mai infecţios pentru oameni. An­cheta a dezvăluit că această fe­meie, angajată la un comer­ciant, nu a mers în străinătate cu trei luni înainte de infecţie şi nu a intrat în contact cu păsări do­mes­tice sau sălbatice. Sursa in­fecţiei rămâne necunoscută. Printre cele 36 de persoane din anturajul său apropiat, şase au dezvoltat febră sau infecţie res­piratorie, dar infectarea cu H6N1 a fost exclusă în aceste cazuri. În plus, niciun H6N1 nu a fost decelat în prelevările provenind de la două ferme de păsări din apropierea domiciliului pacien­tei. „H6N1 este un virus slab patogen, care se găseşte în mod curent la păsările sălbatice şi domestice de pe mai multe continente”, subliniază doctorul Ho-Sheng Wu de la Centrul de control al bolilor din Taiwan, coautor al studiului.

Totuşi, aceste rezultate su­gerează că acest tip de virus H6N1, purtător al unei mărci de adaptare (G228S) la om, a deve­nit endemic şi predominant în rân­­dul păsărilor din Taiwan. Cum aceste virusuri continuă să evo­lueze şi să acumuleze modifi­cări, ele cresc riscul unei infec­ţii la om, apreciază doctorul Wu.

Print Friendly, PDF & Email