Grevă japoneză în mai multe şcoli cu predare în limbi materne, din Timiş

Anul şcolar a început, la Timişoara, cu o grevă japoneză a dascălilor la şcoala primară cu predare în limba germană “Nikolaus Lenau”, la Liceul în limba maghiară “Bartok Bela” şi de la Liceul sârb “Dositei Obradovici”, anunţă Agerpres. E vorba despre dascăli care predau limba română la clasele I-IV, nemulţumiţi de o recentă ordonanţă guvernamentală care le interzice să mai ţină ore de română.

 

“A apărut ordonanţa de urgenţă prin care dascălii de învăţământ primar, din şcolile cu predare în limbă maternă, nu mai primesc plata cu ora pentru orele de limba română, acestea fiind predate de profesori de limba română. Greva japoneză este peste tot, la toate aceste şcoli”, declară, citat de Agerpres, liderul Filialei Timiş a Sindicatului “Spiru Haret”, prof. Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, nemulţumiri sunt şi la unităţi de învăţământ similare din alte localităţi din Timiş: “În această situaţie sunt 31 de dascăli de la Şcoala Primară «Nikolaus Lenau» şi 5 de la Liceul «Bartok Bela», dar mai sunt şi cei de la «Dositei Obradovici», precum şi colegi de la şcoli cu limbă de predare ucraineană şi bulgară, în judeţ. Vorbim şi despre câteva sute de elevi afectaţi, în acest sens.”

Liderul sindical declară că aceste ore le-au fost repartizate deja altor profesori de limba română care predau în gimnaziu sau în licee, dar că aceştia nu au metodologia necesară predării materiei la clasele primare, care au un specific aparte.

“Noii profesori nu prea fac faţă specificului, pentru că aceştia nu au pregătirea metodologică necesară predării la clasele primare, unde nu se predă literatură, ci trebuie să-i înveţe pe cei mici cuvinte, litere, să citească. Este o metodologie specială”, explică Virgil Popescu.

Acesta mai spune că la clasele I-IV se putea face doar plata cu ora, pentru că profesorul-învăţător preda şi limba română la gimnaziu, dar avea şi pregătirea specială pentru predarea la clasele primare.

Print Friendly, PDF & Email