Greva angajaţilor de la Filarmonica Banatul, în atenţia Comisiei Europene

Problemele angajaţilor de la Filarmonica Banatul din Timişoara, aflaţi din 5 octombrie în grevă generală, au fost prezentate şi Comisiei Europene.

 

Reprezentanţii Comisiei Europene, ai organizaţiilor patronale şi sindicale din Uniunea Europeană au fost informaţi ieri, la Plenara Comitetului de Dialog Social Artele Spectacolului, de către preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, despre modul în care administraţia Filarmonicii Banatul din Timişoara şi autorităţile locale au înţeles să soluţioneze un conflict de muncă ce durează de aproximativ doi ani. Aceştia acuză conducera instituţiei că refuză să negocieze şi să semneze Contractul colectiv de muncă.

La dezbateri au participat, alături de oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanţi ai Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, ai Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI Global Union, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, precum şi ai altor organizaţii sindicale şi patronale din domeniu.

În urma analizei care urmează a fi făcută, vor fi transmise autorităţilor române reacţiile de protest faţă de conflictul de la Filarmonica Banatul, mai ales că Timişoara urmează  să deţină calitatea de capitală europeană culturală, anunţă oficialii Media FAIR-MediaSind.

În cadrul şedinţei, mai spun ei, reprezentanţii organizaţiilor patronale şi sindicale din Uniunea Europeană au dezbătut noua agendă europeană pentru cultură, problemele privind formarea profesională a lucrătorilor din domeniul artelor spectacolului, mobilitatea forţei de muncă, dubla taxare, problematica vizelor de călătorie și a transportului pentru artiști şi tehnicieni, dialogul social şi rolul partenerilor sociali, sănatatea şi securitatea în muncă, precum și finanțarea publică în domeniul artelor spectacolului.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind transmite că le va oferi tot sprijinul angajaţilor Filarmonicii Banatul Timişoara pentru normalizarea relaţiilor de muncă din instituţie. Şi că, având sprijinul organizaţiilor  la care federaţia este afiliată – Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi UNI Global Union –, va face toate diligenţele necesare pe plan internaţional pentru  ca drepturile tuturor angajaţilor să fie respectate în acord cu Directivele UE şi Convenţiile internaţionale.

La rândul său, Sindicatul Filarmonicii Banatul anunţă că negocierile cu direcțiunea Filarmonicii nu au făcut niciun pas semnificativ. „Deoarece se constată reaua-credință în discuțiile pe care le avem cu directorul Ioan Coriolan Garboni, cât și refuzul acestuia de a accepta normalitatea, am decis să continuăm greva. Cerem insistent autorităților să intervină în mod real și eficient, pentru reglarea acestei situații, astfel încât spectatorii noștri să nu mai aibă în continuare de suferit. Noi nu dorim decât o Timișoara cu adevărat culturală”, transmit reprezentanţii Sindicatului Filarmonicii. Aceştia anunţă că vor continua protestul, zilnic la sediul Filarmonicii „Banatul”.

Angajații Filarmonicii Banatul au intrat în grevă generală în 5 octombrie, refuzând să participe şi la concertul care trebuia să deschidă stagiunea 2018-2019. Greva este programată până în 18 octombrie, iar în cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate până la această dată, se va intra în grevă pe termen nedeterminat.

Print Friendly, PDF & Email