Deşi se aştepta un început fulminant şi înghesuială la spaţiile oferite, proiectul Incubatorului de Afaceri din domeniul IT Incuboxx continuă să genereze un interes moderat spre scăzut. Anul trecut a fost un grad de ocupare mai mic de 40%. Conform unor consilieri locali, faptul că proiectul a fost gândit prost se vede acum, ca şi consecinţe, în derularea activităţii acestui obiectiv.
74% din spaţii ocupate, obiectiv pentru acest an
După dificultăţile prelungite legate de demararea activităţii şi găsirea unei echipe de administrare, existau anul trecut aşteptări legate de un „debut fulminant” al activităţii la Incubatorul de Afaceri din domeniul IT Incuboxx, un proiect al Primăriei Timişoara gândit de fosta administraţie care, teoretic, ar fi trebuit să le ofere facilităţi şi şansa unui start uşor de activitate unor firme IT aflate la început de drum.
La momentul de bilanţ, Primăria Timişoara menţionează că „Incuboxxx a avut prima firmă care şi-a început activitatea în luna mai 2015, de atunci şi până la sfârşitul anului un număr de 21 de firme din domeniu IT&C au beneficiat de suportul oferit în cadrul incubatorului. Un număr de 19 de firme sunt în perioada de incubare şi 2 firme sunt în perioada de consolidare. La data de 31 decembrie 2015 incubatorul are un grad de ocupare de 38,88% din totalul de 54 de spaţii destinat birourilor.”
Totuşi, există mari speranţe legate de evoluţia din acest an, când se speră în atingerea unui grad de ocupare de 74% şi realizarea a 150 de locuri de muncă în cadrul firmelor aflate în incubator.
„Din păcate, sau din fericire, Timişoara are mulţi angajatori puternici în domeniul IT. De aceea, mulţi tineri, şi chiar studenţi din acest domeniu se angajează pe posturi bine plătite la multinaţionale, şi poate acesta este motivul pentru care există un interes scăzut din partea acestora cu privire la demararea unei afaceri pe cont propriu. Necesarul permanent de forţă de muncă în acest domeniu reduce considerabil numărul celor dispuşi să rişte într-o afacere individuală, din care ar putea avea şanse mult mai multe de dezvoltare pe viitor”, crede consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu.
Pe baza unui proiect gândit şi implementat parţial în pe perioada fostei administraţii, Primăria Timişoara inaugura, în 2014 Centrul de afaceri IT&C Incuboxx, ce ar fi trebuit să găzduiască firme ce activează în domeniul IT&C, aflate la început de drum sau în curs de consolidare. O bună perioadă de timp clădirea a rămas goală, costurile de întreţinere fiind suportate de Municipalitate.
Conform unor consilieri locali, acest proiect a fost gândit de persoane care nu aveau nicio legătură cu domeniul IT şi nici cu incubarea afacerilor de acest tip. Aceiaşi aleşi locali spun că de la început s-au stabilit obiective nerealiste şi s-a plecat de la nişte premise greşite.
O clădire avangardistă cu infiltraţii de ploaie
Imobilul Incuboxx, considerat una dintre cele mai moderne şi avangardiste construcţii din ţară, a costat 17,7 milioane de lei.
La sfârşitul anului trecut, Primăria Timişoara anunţa că intenţionează să realizeze o expertiză după ce a constatat că prin pereţii ultramoderni de policarbonat ai clădirii se infiltrează apa de ploaie. „Au fost anumite divergenţe între proiectanţi şi executanţi vizavi de anumite imperfecţiuni. De exemplu, au fost infiltrări ale apei, când a plouat intens. Proiectantul spune că soluţiile sunt corecte, dar executantul nu a lucrat cum scrie la carte, executantul spune că el a lucrat cum trebuie, dar soluţia nu este bună. Noi nu avem de unde să ştim. Direcţia de Dezvoltare care a asigurat managementul proiectului nu are de unde să ştie. Şi atunci am recurs la o expertiză”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Expertiza tehnică a fost atribuită unei firme din Cluj Napoca şi, în funcţie de vinovăţiile stabilite, Municipalitatea a anunţat că va lua măsuri. Potrivit unor aleşi locali, rămâne de văzut însă în ce măsură se vor putea aplica aceste măsuri, ţinând cont de faptul că una dintre firmele care s-a ocupat de proiect este acum în insolvenţă.
Ultimele comentarii