Gigantul rus Gazprom, prin NIS Petrol, începe operaţiunile de explorare a două perimetre petroliere din Timiş

benzinarie Nis Petrolbenzinarie Nis Petrolbenzinarie Nis PetrolCompania sârbă NIS Petrol, controlată de grupul rus Gazprom, va începe lucrările de explorare a zăcămintelor petroliere convenţionale pe care le are concesionate în Timiş.

 

Sporirea capacităţii de producţie în urma unor investiţii semnificative în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal al interesului nostru în perimetrele petroliere din vestul ţării, aflate în proximitatea graniţei cu Serbia”, a declarat, miercuri, într-un comunicat de presă, Vadim Smirnov, directorul general al NIS Petrol România, citat de Mediafax.

Compania sârbă are şi activităţi de distribuţie a carburanţilor în România, printr-o reţea de 17 benzinării. NIS Petrol face parte din NIS (Nafta Industrija Srbije), deţinută de Gazprom. NIS are două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad, şi produce anual 1,7 milioane tone de petrol şi gaze naturale pe an. Compania sârbă operează 500 de benzinării şi o reţea de depozite petroliere în Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Ungaria şi România, Turkmenistan, Angola, Belgia şi Rusia.

În 2011, firma canadiană East West Petroleum a încheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul României, din judeţele Bihor şi Timiş. Conform acordului anunţat atunci, NIS urma să finanţeze toate lucrările, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.

În martie, NIS Petrol anunţa că şi-a propus să ajungă la o cotă de 10% pe piața benzinăriilor din România, după anul 2015, și spunea că analizează orice posibilitate pentru a atinge această țintă, inclusiv achiziția de stații deja existente. „Am informat toate companiile de pe piață că suntem interesați de achiziția de stații și așteptăm să vedem care oferte sunt cele mai interesante. Zona din vestul României este prioritară, fiind în apropierea rafinăriei noastre din Pancevo, Serbia, dar vrem să devenim un jucător național, astfel că nu putem ignora nicio parte a țării”, declara, citată de Agerpres, Ileana Sorina Bălțatu, director executiv al companiei.

Ea a fost întrebată dacă există discuții mai avansate cu Petrom, în condițiile în care, în ultimul an, au existat informații în piață despre faptul că cele două companii ar negocia pentru ca NIS să preia mai mult de 100 de stații Petrom. „Cu Petrom discutăm varii proiecte, este unul dintre partenerii noștri pentru achiziția de carburanți. În ceea ce privește negocierile pentru achiziția de stații, ne-am exprimat disponibilitatea față de Petrom, dacă vor avea dorința să-și reorganizeze portofoliul, fiind cea mai mare companie petrolieră din țară, cu cel mai mare număr de benzinării. Ne-au răspuns că în acest moment își reorganizează portofoliul”, mai spune Ileana Sorina Bălţatu.

Până în luna martie, NIS Petrol avusese deschise 15 stații sub brandul Gazprom pe piața din România şi anunţa că are în plan dublarea numărului de benzinării până la finele acestui an.

Print Friendly, PDF & Email