Ghiseul.ro, un portal public scump cu utilizare slabă în Timiş

Plata online a taxelor şi impozitelor este o noţiune abstractă pentru mulţi timişeni

Ghiseul_LogoConform oficialilor Ministerului pentru Consultarea Publică şi Dialog Civic, platforma publică Ghiesul.ro, care permite plata online a taxelor şi impozitelor, este extrem de puţin utilizată inclusiv în Timiş, unde se spera, din cauza dezvoltării economice, că numărul de utilizatori va fi ceva mai mare. Doar şase Primării din judeţ sunt înscrise pe portalul respectiv.

 

Rezultate foarte slabe

Conform Ministerului pentru Consultarea Publică şi Dialog Civic, ai cărui reprezentanţi au participat la o întrunire organizată zilele trecute la Prefectura Timiş, doar 220 de Primării din ţară s-au înscris pe platforma ghişeul.ro ce permite plata online a taxelor şi impozitelor locale.

Ministrul Violeta Alexandru a declarat, în urma unei întâlniri Timiş cu mai mulţi primari din judeţ, că una din problemele ridicate de aceştia a fost legată de platforma ghişeul.ro, care, în acest moment, este folosită de un număr extrem de mic de Primării.

„Una dintre solicitările cetăţenilor e legată de plata online, de posibilitatea de a achita online taxele şi impozitele şi amenzile rutiere. Am discutat cu domnii primari despre posibilitatea de înrolare în platforma ghiseul.ro, o platformă în care s-au investit bani pentru crearea ei şi pentru asigurarea posibilităţilor tehnice de a oferi aceste servicii. Din păcate, în acest moment, doar 220 de unităţi teritoriale sunt înscrise în platformă, ceea ce este foarte puţin. Pentru acest lucru am primit explicaţii perfect valabile, de exemplu nu toate unităţile au baze de date riguros făcute, în format online, cu datele contribuabililor arondaţi”, a precizat ministrul Violeta Alexandru.

 „Primăriile nu sunt reticente, dar se poate consulta pe ghiseul.ro şi se poate vedea statistica. Dudeştii Noi are cont pe platformă şi nimeni nu a plătit online. La Timişoara există de mult timp şi abia vreo 1.000 de contribuabili au plătit online. Omul vrea să poată discuta cu funcţionarul public despre ce are de plătit, de ce are atât de plătit, de ce sunt taxele respective. Pentru a accesa platforma lumea trebuie să vină la primărie să se înregistreze, să-şi ia parola, şi mulţi consideră că dacă tot vin pot să vină direct să plătească”, a spune primarul localităţii Moşniţa Nouă, Ioan Sorincău.

Potrivit platformei ghişeul.ro, în Timişoara s-au înregistrat doar puţin peste 1.800 de utilizatori, în condiţiile în care municipiul are circa 200.000 de contribuabili.

„Nu cred că există o reticenţă, din principiu, cu privire la plata online a taxelor şi impozitelor. Cred că există mai degrabă o lipsă de informare şi de popularizare a acestor mijloace de plată. Oamenii nu ştiu de existenţa lor, sau le consideră extrem de complicate, şi de aceea nu le folosesc”, este de părere economistul Nicolae Bobiţan.

Doar şase instituţii utilizatoare în Timiş

În urma unui efort îndelungat şi după investirea unor sume deloc mici, statul reuşea, în 2011, să termine şi să pună în funcţiune ghiseul.ro, un portal care ar fi trebuit să permită, la nivel naţional, plata generalizată a tuturor impozitelor şi taxelor locale. Lucru care, evident, nu s-a întâmplat. De atunci şi până acum doar şase primării s-au înscris în sistem: Deta, Dudeştii Noi, Jimbolia, Lugoj, Sânnicolau şi Timişoara.

Conform Hotărârii de Guvern de înfiinţare a sistemului electronic de plată a impozitelor şi taxelor locale, toate cele circa 3.200 de Primării din ţară ar fi trebuit ca încă din iunie 2012 să fie înrolate în aceasta platformă de plăţi pe internet. Totuşi, deşi în Hotărârea de Guvern 1235/2010 de înfiinţare a portalului ghiseul.ro, se prevede obligaţia Primăriilor de a se înrola în sistem, actul nu conţine sancţiuni în caz contrar.

“Legislaţia nu prezintă nicio sancţiune pentru Primăriile care nu respectă termenul de înrolare în sistem. Avem în vedere anumite sancţiuni şi analizăm posibilitatea modificării HG 1235/2010 în acest sens, concomitent cu simplificarea procedurilor de înrolare în sistem”, spuneau reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor în 2012. Intenţii care nu s-au mai concretizat nicicum.

Print Friendly, PDF & Email