Ghidul „Detectorul de bani publici”, lansat online

Expert Forum lansează ghidul interactiv Detectorul de bani publici. Ghidul face parte dintr-o serie mai amplă de materiale de acest tip produse de Expert Forum și are scopul de a integra informații despre cum se formează bugetele, cum se aprobă investițiile și cum se cheltuie banii publici. De asemenea, ajută la înţelegerea modului în care pot fi adunate date pentru a crea profilul unei firme sau al unei persoane cu legături politice.

 

Ghidul Detectorul de bani publici include informații despre baze de date publice și cum se pot acestea verifica, motoare de căutare din România sau de la nivel internațional și despre cum se pot conecta toate aceste date între ele.

Nu este un ghid clasic despre achiziții publice, bugete sau despre finanțare politică, ci mai degrabă un îndrumar care arată la modul foarte practic cum se pot colecta informații din surse diverse pentru a înțelege mai bine legătura dintre bani publici și politică. Am inclus în ghid și teme de interes și de actualitate precum programele naționale de investiții de tipul Anghel Saligny sau PNDL și pașii prin care orice cetățean poate urmări modul în care se cheltuie banii prin astfel de proiecte”, declară coordonatorul proiectului, Septimius Pârvu.

Printre temele acoperite de acest ghid se numără:

  1. Unde găsim informații despre bugetele publice
  2. Programele naționale de investiții – PNDL/Saligny și se stabilește oportunitatea investițiilor
  3. Cum se realizează o achiziție publică: etape, praguri, tipuri de proceduri, cum caut o achiziție în SEAP, cum aflu cine a câștigat o achiziție
  4. Potențiale riscuri legate de achiziții
  5. Profilul unei societăți comerciale: Registrul Comerțului, beneficiari reali, Registrul Insolvenței, firme offshore, platforme de profilare a unei firme, date economice
  6. Cum construim un profil politic: date legate de finanțarea partidelor, declarații de avere și interese, baze de date internaționale

Ghidul, în versiune online, va fi prezentat în 7 septembrie, de la ora 17. Tot atunci, reprezentanţii Expert Forum vor face o demonstrație despre cum se pot căuta date legate de finanțarea politică și profilul politic al unei companii sau al unei persoane. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Expert Forum. Vor interveni Septimius Pârvu, coordonatorul ghidului, și experți din partea Expert Forum, precum și alți experți în achiziții și investigații care au contribuit la dezvoltarea acestuia. Cei interesați se pot înscrie în formularul de pe pagina web a Expert Forum.

Ghidul și evenimentul de lansare fac parte din proiectul Politici publice locale participative și relevante. Proiectul este derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea calității politicilor publice prin consolidarea bunei guvernări din sectorul public la nivel local, monitorizare cetățenească, claritate legislativă și implementare practică în colectarea, respectiv publicarea datelor de interes public.

Print Friendly, PDF & Email