“Gestuarul” Norei Blaj, expus la Timişoara

Nora Blaj. Foto: Arhivă personală

La Galeria Calpe din Timișoara va avea loc azi vernisajul expoziției gestuar semnată Nora Blaj, o artistă de talie internațională, originară din Timişoara.

 

Nora Blaj, care trăiește și pictează în Marea Britanie, a revenit în această perioadă în România cu o serie de expoziții personale reunite sub numele gestuar. Prima dintre ele a avut loc la București, la Galeria Romană, între 12 și 27 octombrie. A doua, din 3 până în 26 noiembrie, este cea de la Timişoara, găzduită de Galeria Calpe, vernisajul având loc miercuri, 3 noiembrie, de la ora 18.

Mă pictez pe mine însămi, în diferite etape ale vieții mele” spune Nora Blaj, invitând publicul să descopere cel mai recent ciclu de lucrări intitulat gestuar.

„Gestuar”, explică artista, este cuvânt căutat: „El vine din nevoia mea de a aduna, ca în copilărie într-un ierbar, sub un nume, o colecție nu de flori și frunze, ci de gesturi învălmășite în mine prin ochi și inimă și transpuse, firesc, ca într-o autodictare, pe pânză sau hârtie.gestuar este un vârtej de emoții care, sper, au puterea să vă cuprindă”.

„Mă inspiră tot ce adun în mine, bun sau rău, fără să le conștientizez pe loc. Ce văd. Ce aud. Ce simt. Ce aș vrea să simt. Ce mă răvășește. Toate disperările și toate bucuriile le adun până când nu mai au loc, și atunci știu că a venit momentul să le pun pe pânză. Nu sunt fidelă unui stil de face pictură, dar îmi sunt fidelă mie însămi când pictez. Mă pictez pe mine, și picturile mele sunt etape din drumul meu, fiecare din ele importantă, unele picturi nefiind altceva decât «amprente», receptacole pentru stări emotive, mai la începuturi febrile, optimiste, tonice, de la o vreme mai căutate, melancolice pe alocuri, culoarea mai lipsită de asprime”, mai spune Nora Blaj.

Absolventă a Colegiului de Design Vestimentar, în 1993, iar apoi, în anul 2000, a Facultăţii de Arte Plastice din Timişoara, la clasa profesorului Romul Nuțiu, Nora Blaj are numeroase expoziții personale în România, Austria, Germania, Olanda şi Rusia şi diverse participări la expoziții de grup în țară şi în străinătate. Lucrările sale se află în colecții private şi publice din Europa, America și Asia. Aceasta colaborează cu galerii de artă din Europa și participă la târguri de artă în Elveția, Belgia, Austria, Italia şi România. Nora Blaj este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru al European Artists e.v. Association, cu sediul în Velbert, Germania.

În 2008 a obținut premiul pentru cel mai bun artist al anului, iar în 2020 a fost decorată de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria “Artele plastice”.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 3 – 26 noiembrie, de luni până vineri, între orele 12 – 17, la Galeria Calpe, pe str. Hector nr. 1, în clădirea Bastionului Theresia.

Print Friendly, PDF & Email