Georgică Cornu şi fostul şef al PSD Orşova au fost reţinuţi

Într-un dosar de evaziune fiscală de zece milioane de euro

Georgica CornuOmul de afaceri timişorean Georgică Cornu şi fostul şef al PSD Orşova au fost reţinuţi, joi seară, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de zece milioane de euro. În acelaşi dosar, şeful DGASPC Mehedinţi este cercetat în libertate.

 

O afacere care duce până la baronul PSD Adrian Duicu

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, la finalul a 25 de percheziţii desfăşurate în judeţele Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin şi Arad, au fost audiate 15 persoane, dintre care cinci au fost reţinute pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, printre acestea, omul de afaceri Georgică Cornu şi fostul preşedinte al PSD Orşova, Constantin Popescu, ambii fiind suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În urma percheziţiilor.

Printre cei audiaţi în dosar se numără şi fiul lui Constantin Popescu,Valentin Popescu, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, acesta fiind cercetat în libertate, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul mamei fostului preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, Ana Duicu. Aceasta este administrator al unei societăţi comerciale implicate în dosarul în care anchetatorii susţin că s-au emis facturi fictive în valoare de peste 45 de milioane de euro, prejudiciul adus Statului fiind de peste zece milioane de euro.

Cei reţinuţi vor fi prezentaţi, azi, Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe mai multe autoturisme de lux ale oamenilor de afaceri implicaţi în dosar, pe sume de bani, atât în numerar, cât şi sub forma unor creanţe.

Joi dimineaţă au avut loc 25 de percheziţii, în patru judeţe, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste zece milioane de euro. Percheziţiile au fost făcute de poliţiştii din Mehedinţi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Ce spune Poliţia Română?

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, în perioada 2008 – 2014, 32 de persoane, având calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) ai 35 de societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos, în care ar fi fost implicate firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse. „Aceştia ar fi înregistrat, în contabilitatea firmelor, mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto etc.) în valoare de peste 45.000.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 10.000.000 de euro”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Conform sursei citate, prin efectuarea mai multor tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor implicate, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul a două dosare penale aflate în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Judeţene Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Constantin Popescu a fost preşedinte al filialei Orşova a PSD din 2011 până în aprilie 2014 şi este cunoscut drept un apropiat al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, alături de care este trimis în judecată într-un dosar de corupţie, în care ambii au fost arestaţi preventiv în aprilie 2014, ulterior fiind puşi sub control judiciar.

Constantin Popescu a fost trimis în judecată, pentru date de mită, şi în dosarul în care prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orşova, Carmen Sîrboiu, este acuzat de trafic de influenţă, luare de mită, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, tentativă la abuz în serviciu în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul a unor foloase necuvenite.

Constantin Popescu deţine societatea Floricola, care asigură serviciile publice de salubrizare, alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Orşova, prin contract de concesiune încheiat în 2006 pe o perioadă de 25 de ani.

Fiul lui Constantin Popescu, Valentin Popescu, este directorul Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Mehedinţi din anul 2012.

Omul de afaceri Georgică Cornu mai este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de trei milioane de euro, în care a fost reţinut, în 13 mai 2015, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu. În acelaşi dosar, fostul său asociat, Lucian Caraiman, şi un şofer al grupului de firme Confort, pe care îl are în proprietate, sunt cercetaţi sub control judiciar.

Georgică Cornu, vizat şi într-un dosar al DIICOT

Omul de afaceri Georgică Cornu şi un şofer al grupului de firme Confort au fost reţinuţi, în 13 mai 2014, după ce au fost audiaţi la sediul DIICOT Mehedinţi.  Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi au descins, în dimineaţa de 13 mai 2014, la locuinţa din Timişoara a omului de afaceri Georgică Cornu, la vila fostei sale soţii şi în alte trei locaţii. Percheziţiile au avut loc într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de trei milioane de euro.

În 10 martie, poliţiştii făcuseră alte percheziţii atât la sediul unor firme din Timişoara ale lui Georgică Cornu, cât şi la locuinţa acestuia. Percheziţiile l-au vizat atunci şi pe Nicolae Semen, administratorul unei firme deţinute de familia primarului oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu.

IGPR anunţa ca acţiunea de la Timişoara s-a desfăşurat concomitent cu alte 61 de percheziţii pe care oamenii legii le-au făcut în Bucureşti şi în zece judeţe – Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa –, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea.

Potrivit aceleiaşi surse, în perioada 2008 – 2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operaţiuni fictive, ar fi prejudiciat bugetul cu peste nouă milioane de euro.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi făcut mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor.

În 11 martie, Tribunalul Mehedinţi a decis arestarea la domiciliul a lui Georgică Cornu, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Omul de afaceri Georgică Cornu deţine grupul de firme Confort şi are afaceri şi în comerţ. El mai are şi un centru de echitaţie la Herneacova, proprietate care se întinde pe 12.000 de hectare. Până de curând, a fost preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.

În martie 2014, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la vila lui Georgică Cornu din Ghiroda şi la sediul firmei sale de construcţii Izometal Confort, într-un dosar în care omul de afaceri a fost acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 60 de milioane de lei prin evaziune fiscală. Omul de afaceri a fost atunci reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost eliberat sub control judiciar.

 

Citeşte şi:

Omul de afaceri Georgică Cornu, reţinut într-un dosar instrumentat de DIICOT

Print Friendly, PDF & Email