Gemma Habibi, în premieră online la Teatrul German de Stat din Timişoara

Sursă foto: TGST

Teatrul German de Stat din Timişoara pune în scenă, în coproducţie cu Forumul Cultural Austriac Bucureşti, performance-ul Gemma Habibi, de Robert Prosser. Un spectacol care vorbeşte de bătaia ruptă din raiul fricii, despre violenţa care, controlată sau nu, este, adesea, şi refugiu, şi un mijloc de afirmare pentru tinerii care nu-şi mai găsesc locul în comunităţile din care fac parte.

 

Coproducţie a Forumului Cultural Austriac Bucureşti şi a Teatrului German de Stat din Timişoara, performance-ul Gemma Habibi a fost creat de romancierul şi performerul Robert Prosser, alături de bateristul Lan Sticker, pentru tinerii – şi publicul adult în general – care se simt izolaţi şi trăiesc cu sentimentul că relaţiile sociale dintr-un oraş multicultural contemporan le scapă de sub control.

La spectacol participă actorii Olga Török şi Richard Hladick. Imaginea, montajul, regia video şi subtitrarea sunt realizate de Ovidiu Zimcea.

Spectacolul va fi prezentat în premieră naţională online, cu subtitrare în limba română, în 14 februarie, între orele 18 şi 24, pe site-ul Forumului Cultural Austriac Bucureşti şi va putea fi vizionat aici la acest link: . Urmează ca Teatrul German de Stat din Timişoara să îl difuzeze, la rândul său, în luna martie. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului #PerformingAustria al Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Performance care îmbină jocul performerilor cu „slam-poetry” (recitare), boxul, rap-ul și percuţia, Gemma Habibi a fost înregistrat pe 18 octombrie 2020, la Sala Mare a TGST, cu ocazia primei colaborări între această instituţie şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti. Punctul de plecare al performance-ului Gemma Habibi este romanul omonim, publicat de Robert Prosser, în 2019.

Textul surprinde câteva zile din existenţa lui Lorenz, un tânăr care se antrenează pentru campionatele european şi mondial de box. Experienţa ringului îl pune în faţa unor alegeri de gândire şi de viaţă în ceea ce priveşte prietenia, angajamentul faţă de o cauză, competiţia, acceptarea altor culturi şi, mai ales, a propriei identităţi într-o lume în schimbare. Oameni şi idei spuse şi nespuse se întâlnesc şi se măsoară într-un ring de box, într-o înfruntare corp la corp, tensionată de cuvinte şi de ritmul percuţiei.

Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac, spune că acest spectacol vorbeşte despre temerile noastre cele mai ascunse, pe care nu le împărtăşim decât cu greutate, şi o face, într-un mod cu totul original, prin însăşi maniera în care a fost creat acest spectacol – provocându-şi autorul însuşi: „Nu este un lucru obişnuit ca un romancier să-şi adapteze, să-şi pună în scenă şi să-şi  joace propriul text într-un performance care nu are nimic de-a face cu o lectură literară teatralizată. Privind şi ascultând, uiţi că pe scenă se află un scriitor şi nu un actor, ceea ce face ca reuşita sa să fie unică în peisajul teatral austriac.”

Ioana Iacob, directoarea interimară a TGST, spune că acest spectacol, care atinge o tematică stringentă în actualul context mondial, ridică întrebări care ţin de misiunea socială a teatrului, mai ales în această perioadă a pandemiei, „ce subiecte abordăm, care sunt interesele publicului, ce soluţii găsim pentru a îmbina mai multe forme de expresie, unele inedite, pentru a ajunge cât mai aproape de spectator.”

Robert Prosser. Sursă foto: robertprosser.at

Robert Prosser s-a născut în 1983, în Alpbach, Tirol, şi locuiește atât în oraşul natal, cât și la Viena. Este un călător neobosit, preferând Asia, lumea arabă și Regatul Unit. Scriitor, artist, curator, a publicat printre altele romanele Phantome (2017) și Gemma Habibi (2019). Este deţinătorul mai multor premii și granturi, între care şi Lista lungă a Premiului German de Carte (2017). www.robertprosser.at

Născut în 1995, în St. Jakob im Rosental / Šentjakob v Rožu (Carintia), Lan Sticker face muzică de foarte tânăr. Din 2016, studiază percuție de jazz la Universitatea privată „Anton Bruckner”, din Linz. Cântă cu artişti cunoscuți (de ex. Skúli Sverrisson, Peter Herbert, Primus Sitter și Tonč Feinig) și a lansat deja câteva albume cu mai multe trupe (printre care Delta Concept, Kafra și Jade&Gold).

Print Friendly, PDF & Email