Garnizoana, trecută în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Timiş

Corp Garnizoana TimisoaraReprezentanții Ministerului Apărării au transmis, într-un răspuns adresat TIMPOLIS, la începutul acestui an, că o parte din imobilele situate în centrul Timișoarei, care aparțin Ministerului, sunt folosite de structuri proprii și nu se pune problema disponibilizării lor în perspectivă. Vineri, însă, liderul CJ T, Titu Bojin, a anunțat că ar exista deja aprobările necesare pentru trecerea Garnizoanei Timișoara în administrarea administraţiei judeţene. Și că ar mai fi necesară doar aprobarea proiectului de preluare a imobilului, în plenul CJ Timiş. 

 

Transferul Garnizoanei, refuzat Primăriei Timișoara, aprobat Consiliului Județean Timiș

Președintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a anunțat, vineri, că ar fi fost obținute aprobările necesare de la Ministerul Apărării Naționale pentru trecerea Garnizoanei Timiș, situată în Piața Libertății, în subordinea CJ T.

Decizia, care prevede trecerea din domeniul public al Statului român și din administrarea MApN în domeniul public al județului Timiș și în administrarea CJ Timiş a imobilului la care liderul CJ Timiş a făcut referire, urmează să fie supusă votului plenului în viitoarea ședință a CJ Timiş.

Clădirea ar urma să găzduiască, în continuare, potrivit declarațiilor liderului CJ Timiş, Muzeul și Asociația Rezerviștilor, și ar urma să fie pregătit în interior spațiul necesar pentru a putea găzdui, în perspectivă, un sediu nou și modern pentru Biblioteca Județeană Timiș, instituție care funcționează în acest moment în mai mult de 20 de unități disparate. S-ar pregăti aici, mai spune președintele CJ Timiş, și mutarea Centrului Militar Zonal, din clădirea în care funcționează în acest moment.

Liderul CJ Timiş a apreciat că, din punct de vedere patrimonial, trecerea unor imobile sau a unor terenuri din proprietatea Statului român în proprietatea Consiliului Județean sau a Primăriei Timișoara este o idee benefică.

În ultimii doi ani, niciun transfer de imobile proprii nu i-a mai fost aprobat Timișoarei de către MApN

Spitalul-Militar-TimisoaraMApN a dat de înțeles, la începutul acestui an, că perioada în care a cedat, în serie, imobile către Primăria Timişoara s-ar fi încheiat. Sătulă de promisiuni legate de iluzorii proiecte rezidenţiale de care ar putea beneficia angajaţii MApN, conducerea Armatei a declarat atunci că nu va mai ceda niciun imobil din zona centrală a Timişoarei, printre care clădirea Spitalului Militar sau Garnizoana din Piaţa Libertăţii.

În ultimii ani, MApN a părut să fie un soi de bancă funciară pentru administraţia locală şi judeţeană. Au fost luate, de-a lungul timpului, de la MApN, terenuri şi imobile, fără să se dea, însă, ceva în schimb.

TIMPOLIS a solicitat MApN să precizeze câte terenuri a cedat în anii 2011, 2012 şi 2013 CJ Timiş şi Primăriei Timişoara, pe ce suprafaţă şi ce a primit în schimbul acestor terenuri cedate.

“MApN a transmis, în anul 2011, un imobil în totalitate şi o parte dintr-un alt imobil, iar în perioada 2012 – 2013 nu a existat niciun act normativ de transmitere a unor imobile sau părţii de imobile către autoritatea publică sau judeţeană” ,au transmis reprezentanţii MApN. Aceştia au precizat, că ceea ce priveşte beneficiile obţinute în urma acestor cedări, “Consiliul Local al Municipiului Timişoara se obligă să transfere în domeniul public al Statului şi în administrarea MApN, conform legii, 33 la sută din numărul de locuinţe realizate, dar nu mai puţin de 300 de unităţi locative şi terenul aferent acestora.

În acest caz, referirile sunt la acordul încheiat în 2010 între MApN şi Primăria Timişoara, prin care terenul şi imobilele din incinta fostelor unităţi mili­tare de pe Calea Aradului şi de pe stra­da Dimineţii (în total, peste şapte hectare) au fost preluate de Municipalitate, în vederea construirii de locuinţe colective ANL, în trei ani de la prelua­ rea imobilelor.

Consiliul Local Timişoara se obliga cu acea o­ cazie să treacă în domeniul pu­blic al Statului şi în administrarea MApN, un procent de 33% din numărul de locuinţe realizate şi terenul aferent acestora. Primăria Timişoara justifica acest transfer prin faptul că se confruntă cu un număr mare de solicitări privind atribuirea de locuinţe, atât din partea fa­miliilor evacuate din imobile re­trocedate, din partea tinerilor, pentru locuinţe ANL, cât şi a altor categorii de persoane, iar Timişoara nu dispune de o loca­ţie, pentru a putea să satisfacă astfel de cereri.

Deşi Municipalitatea invo­ca, astfel, o situaţie de urgenţă, presantă, până la urmă, acest proiect a rămas tot blocat, deşi în 2013 a expirat scadenţa termenului în care Primăria, atunci când a preluat terenurile de la MApN, a promis că se va dema­ra construcţia imobilelor ANL.

Print Friendly, PDF & Email