Garda de onoare a cetății, schimbată în sunet de tobe și salve de tun

Timișorenii au putut asista, sâmbătă după-amiază, la schimbarea gărzii de onoare a cetății. Totul s-a întâmplat în cadrul unui festival inedit organizat pentru această ocazie în Piața Unirii din oraș.

 

Participanții la ceremonial au fost pompieri și jandarmi. Uniformele și pantofii membrilor Gărzii de onoare au fost confecționați la Timișoara, echipamentul din piele a fost realizat de o fabrică din Arad, tobele au fost aduse din Italia, iar armele și săbiile, din Spania, anunță Radio Timișoara.

Spectacolul a început la Fabrica de Bere – care a sărbătorit 300 de ani de la înființare –, în sunetul tobelor, cu o salvă de tun confecţionat la o fostă uzină din Timişoara, după care au urmat dansuri ale tuturor etniilor din Banat, muzică veche, dansuri celtice, jocuri populare, valsuri şi defilare.

Organizatorii spun că schimbarea gărzii a fost gândită a deveni un reper pentru turiști, asemene„a celor de la Palatul Buckingham sau din alte orașe europene, între care și Alba Iulia.

Luna aceasta, ceremonialul are loc în fiecare sâmbătă, de la ora 18, iar din iunie până în august de la ora 10. Ulterior programul va fi regândit.

Inițiativa acestui eveniment aparției Asociației Eugeniu de Savoya, căreia I s-au alăturat Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș.

Print Friendly, PDF & Email