Gărâna Jazz Festival anunță primele trei nume participante la ediţia din vara aceasta

John Scofield Überjam Band, quintetul Enrico Rava-Tomasz Stanko și Tonbruket concertează în vară la Gărâna.

 

Începând din această lună, iubitorii de natură și muzică live care tânjesc după serile de vară cu jazz sub cerul liber își pot planifica ieșirea la a 21-a ediție a Gărâna Jazz Festival, care va avea loc între 6 și 9 iulie, în Munții Semenic.

Americanul John Scofield și proiectul său Überjam, quintetul Enrico Rava-Tomasz Stanko și suedezii de la Tonbruket şi-au anunţat prezenţa la ediţia din acest an a festivalului.

John Scofield este câștigător a două premii Grammy la ceremonia din februarie anul acesta: cel mai bun album de jazz instrumental pentru Country for Old Men, și cea mai bună improvizație solo jazz pentru single-ul I’m So Lonesome I Could Cry. „Pionier al fusion-ului și maestru al genului bebop, funk și R&B, John Scofield a influențat evoluția jazz-ului de la finalul anilor 70 până în prezent, iar chitara sa și-a făcut cunoscute acordurile pe toate continentele”, spun organizatorii festivalului. Artistul și-a început cariera în 1978 și, timp de trei ani, a cântat și înregistrat alături de Miles Davis, o etapă care i-a asigurat un loc stabil în prim-planul jazzului internațional.

John Scofield a înregistrat 30 de albume care au inclus colaborări cu muzicieni valoroși ca Pat Metheny, Charlie Haden, Eddie Harris, Medeski, Jack DeJohnette, Joe Lovano, Phil Lesh, Herbie Hancock, Joe Henderson și mulți alții.

Pe scena de la Gărâna, John Scofield va fi însoțit de alte trei prezențe speciale: toboșarul Dennis Chambers, chitaristul Avi Bortnick și basistului Andy Hess. „Va fi o formulă muzicală de excepție care va ajunge în Munții Semenic după ce va încânta iubitorii de jazz prezenți la cea de-a 51-a ediție a prestigiosului Montreux Jazz Festival”, transmit organizatorii festivalului.

Pe aceeași scenă vor urca și două dintre cele mai importante legende ale jazz-ului european, trompetiștii Enrico Rava și Tomasz Stanko, alături de Giovanni Guidi, la pian, Reuben Rogers, la chitară bas, și Gerard Clever, la tobe. „O premieră pentru lumea muzicală internațională, acest proiect inedit mixează energia jazzului european cu forța jazz-ului american.

Nu va fi un jam session sau un război al trompetelor, ci o explorare profundă a legendelor jazz-ului, o întâlnire între personalități artistice puternice, capabile să-și pună la un loc sensibilitatea și creativitatea pentru a spune aceeași poveste. Enrico Rava, esența efervescenței jazzului italian, va ajunge în premieră la Gărâna în această vară”, spun oirganizatorii evenimentului.

Tonbruket, formația suedeză care a mai cântat la Gărâna, în 2010, revine în poiană după șapte ani cu un album nou, Forevergreens, lansat în primăvara anului trecut. În frunte cu Dan Berglund, muzicianul care a făcut parte din îndrăgitul grup Est, Tonbruket va readuce la festival stilul crossover și farmecul jazz-ului suedez presărat mereu cu improvizație neașteptată și vibrații profunde. Video.

Organizatorii festivalului anunță un program muzical încărcat cu trupe legendare și prezențe deschizătoare de drum în lumea jazz-ului european și american.

La ediția 2017, concertele și evenimentele adiacente Gărâna Jazz Festival se vor desfășura pe trei scene din Munții Banatului, între 6 și 9 iulie.

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival au fost puse în vânzare în rețeaua Biletmaster.ro, la prețul de 300 de lei, în varianta de abonament, sau 85 de lei, în varianta de bilet pentru o singură seară de festival.

Gărana Jazz Festival este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, un ONG dedicat promovării jazzului. Condus de către familia Giura și prietenii acestora, festivalul a avut un impact enorm în ultimii 18 ani asupra scenei de jazz din România. Directorul festivalului este Marius Giura.

Print Friendly, PDF & Email